Boeken algemeen
 koken & tafelen algemeen

We hebben 86 gasten en geen leden online

Wijnglas steeds groter

Wie op zijn lijn let, kan maar het beste van een klein bord eten. Dat geeft ons sneller het gevoel dat we genoeg hebben, ook al is de portie even groot. Hetzelfde effect zou zich ook wel eens kunnen voordoen als we wijn drinken uit moderne, grote glazen, melden wetenschappers van de University of Cambridge in een artikel dat zojuist in het vakblad The BMJ is verschenen.(niet toevallig als onderdeel van de kersteditie). Wijnwijs heeft al eerder aandacht besteed aan onderzoek waaruit bleek dat grotere glazen een gretiger drinkgedrag uitlokken.

 

De voorbije eeuwen zijn de wijnglazen almaar groter geworden, zo blijkt uit een analyse van meer dan 400 historische en hedendaagse wijnglazen. Die vonden de vorsers in Engelse musea en universiteiten en in recente papieren catalogi en onlinewinkels.

 

In 1700 hadden de wijnglazen nog een gemiddeld volume van 66 milliliter, dit jaar was dat al 449 milliliter. Vandaag zijn wijnglazen dus bijna zeven keer zo groot als driehonderd jaar geleden. In de moderne glazen – zeg gerust ‘bokalen’ – lijkt 100 milliliter, de hoeveelheid van een standaardglas wijn, eigenlijk meer op een bodempje drank.


Advertentie

Tegelijk met de inhoud van de wijnglazen is de consumptie van wijn in Engeland (en in België) sinds de jaren 60 sterk gestegen. ‘Samen met de verlaagde prijs voor wijn, verhoogde beschikbaarheid en marketing, kunnen de grotere wijnglazen hebben bijgedragen tot de stijging van de consumptie’, zeggen de onderzoekers in The BMJ.

 

‘Grote wijnglazen laten ons gemakkelijker meer wijn uitschenken’, zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). ‘Op restaurant krijg je wel de standaardhoeveelheid van 100 milliliter. Maar thuis hebben we de neiging om de glazen voller te doen. Mensen onderschatten daardoor hoeveel ze drinken. Die grote wijnglazen zijn een culturele trend. Het heeft geen zin dat we afraden om daaruit te drinken. Maar de mensen zouden wel in het achterhoofd moeten houden dat je uit een gewone fles wijn zes tot zeven glazen moet kunnen schenken.’