We hebben 82 gasten en geen leden online

Kerstwijn bestaat niet

Er zijn twee soorten wijn waarnaar vaak wordt verwezen maar die niet bestaan: wildwijn en kerstwijn. Over die laatste enkele opmerkingen. Op wat gedoe met rode wijn, sinaasappel, steranijs, kaneel en kruidnagel na, bestaat er in de ‘echte’ wijnwereld niet zoiets als kerstwijn. Wijn is wit, rosé of rood. En dan zijn er ook nog champagne en andere bubbels.

 

Waarom zijn er dan opeens ‘kerstwijnen’, die bij honderden worden aangeboden bij wijnwinkels en importeurs, al of niet online? Omdat het beter klinkt en dus ook verkoopt. Feestelijke dagen verdienen de beste wijnen. Maar het probleem voor de consument is, dat iedere aanbieder zijn collectie als de geschiktste ziet. Supermarkten hebben doorgaans het goedkoopste aanbod. Bij slijters en speciale wijnzaken is dat meestal prijziger.


De ‘kerstwijn’ uit het pakket is gratis, maar lang niet altijd te ‘verteren’, omdat de kerstpakketten-commissies zich aan een niet al te royaal budget moeten houden.
Dus kun je beter zelf op zoek gaan naar wat past bij wat je culinair van plan bent. De vraag is dan: Wat maakt een wijn een ‘goede’ kerstwijn? Wij lazen daarover op de website van ‘Wijdrinkenwijn’ en paar simpele tips voor de consument die geen ‘expert’ of ‘kenner’ is, maar toch goed voor de dag wil komen.

“Helaas geen spannend antwoord: eigenlijk niets anders dan wat een wijn een goede eetwijn maakt. Want dat is met Kerst natuurlijk het belangrijkste criterium.

Aandachtspunten

Kerst-eten is heftiger, uitgebreider en vaak voller en krachtiger van smaak dan de doordeweekse pot. En dus doen de wijnen daaraan mee. En ja, dat mag best een beetje meer kosten.

Waar let je op?

  1. Zorg dat je een sprankelend aperitief schenkt. Het is tenslotte Kerst en daar horen ook ‘amuses’bij. Natuurlijk kun je champagne schenken, maar waarom geen Spaanse Cava, die je geen rib uit je lijf kost. Sherry mag trouwens ook weer.
  2. Bouw de wijnschenkerij netjes naar zwaarte op, net zoals je diner. Je palatum houdt van toenemende smaakintesiteit.
  3. Verbluf met je (rode) kerstwijn. Omdat iedereen dat verwacht. Het hoofdgerecht komt van de slager of de poelier, en waarschijnlijk rechtstreeks uit de oven. Daar hoort gewoon een ‘knaller’ bij.
  4. Schenk altijd een dessertwijn. Nederlanders zijn er niet zo van, maar een kerstdiner kan niet zonder. Port, sauternes, Muscat, of Duitse Beerenauslese. Er is keuze genoeg.
  5. Denk ook aan een digestief. En wat is er lekkerder dan een slaapmutsje bij de haard, terwijl de cadeaus worden uitgepakt? Kan gelijk die spijsvertering wat aangewakkerd worden. Neem voor de mannen een lekkere whisk(e)y mee.

Hoe houd ik de kosten in bedwang?

Beoordeel je gezelschap (wordt het gewaardeerd, proeven ze het prijsverschil?) en houd rekening met de volgende tips:

 

  1. Een goede voorbereiding… doe je research voor je boodschappen gaat doen. Marketeers van supermarkten, groothandels en wijnhuizen staan klaar om je portemonnee te fileren! Met een lijstje en (online) vooronderzoek spaar je altijd geld!
  2. Wijnapps downloaden. Het pas vernieuwde Winestein, bijvoorbeeld, helpt je gerecht samen te stellen en te combineren met een bepaald type wijn. Inmiddels zijn ook allerlei andere digitale bronnen te raadplegen Vivino is er zo een. Er zijn ook wijnhuizen die een compleet maaltijd-advies met ‘passende’ wijnen ( uit eigen voorraad) voor de Kerst leveren.
  3. Zoek bij voorkeur wijnen uit de streek waar de gerechten ooit hun oorsprong vonden. Wat is Boeuf Bourguignon zonder (rode) Bourgogne met Kerst?
  4. Voorproeven kan ook. Google eens wat kerstproeverijen. Gall&Gall organiseert zelfs speciale avonden waarop jij jouw recepten mee mag nemen en je de kerstwijnen mag proeven! Dat zou op meer plaatsen moeten gebeuren’.