We hebben 71 gasten en geen leden online

Vriendenwijn

Het laatste wijnboek dat ik dit jaar tot mij neem: Vriendenwijn. Van de ‘amusante’ wijnschrijver Nicolaas Klei. Het boek bevat, zo staat het er letterlijk, 64 ‘geheimtips’. Een volstrekt nieuw woord, dat ik in onze taal niet eerder ben tegengekomen. Wel ‘Geheimrat’ maar dat is dan weer Duits. En in de drankenwereld is die titel meestal verbonden met een wijnhuis. Waarom die tips van eigen bodem almaar ‘geheim’ blijven heten, snap ik niet. Want de auteur wil ze delen met iedereen die het boek koopt.

 

Openbaarder kan het bijna niet. Goed, foutje van een niet doordenkende uitgever, zullen we maar zeggen. De inhoud komt er beter af. Nicolaas verstaat de kunst het onderwerp wijn lichtvoetig en badinerend uit te melken, totdat er alles over is gezegd. Dat hij daarbij ook wel eens in vergelijkingen en formuleringen vervalt, die de raad voor de volksgezondheid met aan narcisme verslaafde achterban laten steigeren, interesseert hem geen moer. Uitgaand van het beginsel dat ‘een weinig wijn het hart verheft’ geeft hij karakter- en ‘belevings’-details over favoriete wijnen die hij bij voorkeur met vrienden drinkt. ‘Louter wat ik lekker vind’.

 

Dat gebeurt in de vorm van ‘storytelling’, gekoppeld aan een leverancier, compleet met prijs. Ik zou hier niet direct van een slim verdienmodel willen spreken. Want als je iets krijgt aanbevolen wil je toch ook wel weten waar het spul te krijgen valt. Maar intussen is die vermelding voor de betrokken importeurs mooi meegenomen. Dat de keuze van de beschreven wijn integer tot stand lijkt te zijn gekomen, illustreert Klei met de volgende passages á décharge :


‘Nimmer hebben zich loensende prijsvechters of blonde totebellen op mijn stoep gemeld met rolkoffertjes zwart geld, een abonnement op een luxebordeel of de fine fleur van Montrachet of Meursault’. Zo waarlijk helpe hem Klei Almachtig.


Nicolaas heeft ook de wijntoekomst enige aandacht geschonken. Hij vermeldt nog eens wat we al lang uit allerlei blog-vuilnisbak-content hadden kunnen plukken: straks drinken we ‘wijn’ waar geen druif aan te pas is gekomen. Maar dan moet het ‘Groot-Nederlands Kalifaat’ niet zover zijn doorgeslagen dat wijn drinken illegaal wordt.


Samengevat: Vriendenwijn is een prettig leesbaar en (tussen de vermakelijke regels door) leerzaam boek.
 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.

 

var bol_pml={"id":"bol_1513001302278","baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000078874422&","site_id":"8843","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"vriendenwijn","link_subid":"ww","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};