We hebben 82 gasten en geen leden online

Kerstadvies voor dummies

Buitenshuis kerst vieren. Dat spreekt steeds meer mensen aan die van het voorbereidende gedoe af willen zijn. Maar onder de thuisblijvers zijn er van die perfectionisten die daar dagen mee bezig zijn. O wee als de wijnen niet volgens het boekje zijn afgestemd op de gerechten. Daar lezen ze gidsen voor door, bekijken ze allerlei 'beste kerstwijnen-tests' of laten zich door slijters en andere wijnaanbieders 'waanzinnige' flessen aanpraten. En dan die kersttafel zelf. Die moet beantwoorden aan wat de 'stylisten' en 'designers' hun voorhouden. Geen fout bestek, geen overdadige versiering en geen te kaal tafelblad.


Het tijdschrift 'Elle' geeft ook allerlei kerstadviezen of laat 'experts' aan het woord. Zo komen we te weten dat het 'fun' kan zijn alcoholvrije wijnen uit te schenken, terwijl de disgenoten daar op het eerste gezicht een heel ander idee van hebben. Voor wie daar nog geen notie van had, raadt het blad zelfs aan een 'rodewijnglas' naast je bord te zetten als je rode wijn gaat drinken. En bouw vooral je schalen niet in met tierelantijnen. Anders kun je nergens bij, zo wordt ons onthuld.

 

Wat 'Elle' voor doelgroep wenst aan te spreken is ons niet direct duidelijk, maar de volgende open-deur-tafeladviezen lijken ons bijna een belediging van de intelligentie van de gemiddelde thuiseter. Het blad geeft letterlijk de volgende ‘Don’ts’:

 

1. Niet aanpassen op het diner

Eet je steak? Leg dan een steakmes neer, en geen bot botermes. Drink je rood? Zet dan een rodewijnglas naast het bord, en geen waterglaasje. Loop zo je menu af en kijk of je alles wat je nodig hebt op tafel hebt staan.

 

2. De tafel te vol zetten

Natuurlijk, die tafel moet mooi worden en je wilt er niks op missen. Maar denk ook aan functie: kun je comfortabel dineren als je ingebouwd bent door schalen, glazen en versiering? De essentials heb je bij de vorige don't al ontdekt, dus vul deze alleen aan met wat je nog écht een waardevolle toevoeging vindt.

 

3. Te aanwezige decoratie

Heb je een kerststuk pal op de eettafel staan? Check of-ie het zicht niet blokkeert – het is niet echt gezellig als je de aanwezigheid van de buurman schuin tegenover je slechts merkt door zijn stem.

 

4. De tafel niet beschermen

Kerst is van levensgevaar voor je goede houten tafel: rode wijn, hardnekkige vlekken en wanneer je na het burgerlijke maar toch o-zo lekkere gourmetten het gourmetstel optilt zien dat de héle tafel, op de plek van het apparaat na, ongewenst ingevet is. Een tafelkleed is dus niet alleen veel gezelliger, maar ook nog best wel handig.

 

CONCLUSIE: het blad wil er ook zijn voor zwak begaafde kerstvierders uit barbaarse kringen, die al op weg zijn  met mes en vork te eten.