We hebben 97 gasten en geen leden online

Nog 5 jaar glyfosaat

Na een maandenlange impasse hebben de EU-landen gistermiddag een beslissing genomen over glyfosaat, hoofdbestanddeel van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel Roundup. Het product wordt voor nog vijf jaar toegestaan in de Europese land- en wijnbouw.

 

Nadat de stemmen in een speciaal lidstatencomité eerder deze maand nog staakten, schaarde een meerderheid zich nu achter het compromisvoorstel van de Europese Commissie. In een eerder stadium had die aangestuurd op een verlenging van tien jaar, maar dat vonden veel lidstaten te ver gaan.

 

Glyfosaat, dat al tientallen jaren wordt verkocht, is omstreden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het product kankerverwekkend voor mensen, maar andere onderzoeken spreken dat tegen. De Amerikaanse producent Monsanto voert een felle lobby om het product op de markt te houden. De huidige vergunning loopt op 15 december af.

 

Uiteindelijk stemden achttien landen vanmiddag voor de vijf jaar verlenging, waaronder Nederland. Daarmee was de vereiste gekwalificeerde meerderheid een feit. De ja-stemmen van Duitsland en Polen, twee belangrijke EU-lidstaten die aanvankelijk tegen waren, bleken beslissend. Negen landen stemden tegen en er was één onthouding.