We hebben 103 gasten en geen leden online

Ook al ‘top-5’ uit 50 wijnen

We komen steeds meer promotie tegen van afzonderlijke wijnregio’s. Zo timmert de Pays d’Oc in ons land aardig aan de weg. Geregeld verschijnen er PR-berichten die de streek in ons land beter moeten verkopen. Er is nu zelfs al een top-5 ‘uitgeroepen’ van maar 50 wijnen die op Nederlandse wijnkaarten staan. En dan nog voor streekwijnen (IGP’s). Dat opent weer allerlei mogelijkheden om de parade van de ‘besten’ die ons land al kent nog met kilometers te verlengen. Op de duur zien we door de talrijke ‘toppen’ het uitspansel niet meer. We laten niettemin toch weten wat zich weer heeft ‘onderscheiden’ in een land dat al bijna onder onder spijs- en drank-bling bezwijkt. Om dat te bepalen draafden liefst dertig ‘specialisten’ op. Absorbeer de zoveelste PR voor Pays d’Oc:


“Na een uitgebreide proeverij, zijn maandagavond in restaurant The French Connection in Amsterdam de beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar(!) favoriete Pays d’Oc IGP wijn(!) van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee(!) op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc”.

 

Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen, meldt het persbericht nog.


De winnaars zijn:

  • Domaine Verena Wyss, "Verena's Collection", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn
  • Chateau de Gourgazaud, "La vigne de ma mère", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse
  • Domaine Paul Mas, "Mas des Tannes Reserve", Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam
  • Domaine Collovray & Terrier, "Péché de Vignes", Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist
  • Domaine Gayda, "Chemin de Moscou", Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

 

Neerlands enige echte 'Pays d’Oc IGP ambassadeur' Peter Klosse deed ook nog een duit in het zakje met een ‘masterclass’ over de betrokken wijnstreek.

 

Waar een klein land niet groot in kan zijn..