We hebben 94 gasten en geen leden online

Cyber Monday’ in de wijn

Imitatie. Daar houden we van. Hij een baardje, ik ook. Zij korting, wij ook. Op korting zijn vooral Hollanders gek. Zodra ze dat woord maar lezen, stuiven ze hun huis uit of vullen ze digitaal hun ‘winkelmandje’. Vandaag kon dat weer. Want we beleefden Cyber Monday, de zoveelste manier om iemand geld uit de zak te kloppen. Natuurlijk ook weer naar hier overgewaaid vanuit de States. Daar hadden ze al Black Friday.

 

Oorspronkelijk bedoeld om winkeliers die het minder goed ging uit de zwarte cijfers te helpen. Ze gaven zogenaamd hoge kortingen om het publiek tot aankopen te verleiden, waarbij alle marketingtrucs uit de kast werden gehaald. Gevolg: tot nog toe verloopt die dag in de VS nooit zonder graaierijen die op vechtpartijen uitlopen. Daarna viert iedereen weer braaf Thanksgiving. En de dag daarop was het deze keer Cyber Monday, de dag waarop online winkeliers met kortingsacties kunnen komen. Speciaal ingesteld om de drukte voor kerstaankopen in ‘fysieke ’winkels te vermijden.

 

Wij hebben al meer dan vijftig concerns of bedrijven die eraan meedoen. En daar zitten ook wijnverkopers bij. Zoals de meeste wijn-discounters die geen gelegenheid voorbij laten gaan om hun handel te slijten. In wat voor sluikse of misleidende taal dat dan kan gebeuren, hebben wij al vaker beschreven. Maar soms gebeurt het ook primitief. Dat signaleerden we bij het Italiaanse wijnbedrijf Giordano, dat Cyber Monday aangreep om grip te krijgen op de Nederlandse markt. Wij citeren de volgende kromtaal:

 

“Valle Talloria di Diano d'Alba is een klein paradijs aan de voet van de Langhe, in Piemonte.


Hier, in een van de mooiste natuurgebieden van Noord-Italië, deel van de UNESCO World Heritage Site, heeft de familie Giordano sinds 1900 klassieke wijnen geproduceerd. Op dat moment waren het bereik en de hoeveelheid van wijnen beperkt en de flessen die geproduceerd werden dienden om de paar, maar trouwe klanten tevreden te stellen.

 

Het was in de jaren '30 dat de eerste significante groei optreedde, met de uitbreiding van faciliteiten en het verwerven van nieuwe wijngaarden, om vervolgens in de jaren '50, met de toetreding van Ferdinando Giordano, de echte doorbraak van het bedrijf markeert”.

 

Daar staat dan weer tegenover dat je daar op Cyber Monday wel een Rosé Spumante Millesimato, dus een echte jaargangsbubbel, kunt bestellen voor 5.75 euro.