We hebben 105 gasten en geen leden online

Wijnsmaak ‘geteleporteerd’

Onderzoekers van de universiteit van Singapore ontwikkelden een cocktailglas waarmee ze de smaak van limonade en wijn kunnen 'teleporteren'. Dat betekent dat je straks kraanwater kunt drinken met de smaak van alcoholische en suikervrije dranken. Geloof je het niet? Kijk maar.


Het team van Nimesha Ranasinghe claimt dat hun nieuwe technologie het mogelijk maakt de smaakervaring van een glas wijn, bier of ieder ander drankje digitaal te delen. Het principe is simpel; je neemt een drankje, meet kleurfrequentie en pH-waarde, en stuurt deze elektronisch naar een innovatieve drinkbeker, gevuld met water.

 

Schijn bedriegt

De ingebouwde LED-verlichting kleurt het water overeenkomstig de ontvangen informatie. Elektroden op de rand van het glas simuleren een zoete, zure of zoute ervaring op de smaakpapillen. Proefpersonen merkten geen significant verschil in smaakbeleving bij het zien en proeven van de echte en de digitale nep-limonade. Sinds de presentatie van de 'geteleporteerde' limonade, dit voorjaar, gingen de Singaporese wetenschappers nog een stap verder. Ze ontwikkelden een virtueel cocktailglas, de Vocktail. Dat bedot je zi

ntuigen zodat je denkt dat het water in het glas werkelijk een ander drankje is.

Eigen app

De Vocktail is een 3-D geprint 'glas', dat 3 geurcapsules en 3 micro-verstuivers bevat. Die laten geurmoleculen los zodat de drinker ook de geurervaring meekrijgt van het gewenste drankje. De rand van het glas stuurt de overeenkomstige elektrische pulsjes bij contact met de tong. In de bodem zit de LED-verlichting, die je kunt aanpassen naar je wensen. Bijvoorbeeld donkerrood, als je bijvoorbeeld rode wijn of misschien wel een Château Margaux wilt drinken.

"We kunnen er gemakkelijk nieuwe geuren instoppen, zoals je ook cartridges in een printer stopt. We werken niet alleen aan meer geuren maar ook aan een stil mechanisme voor het verstuiven", zegt Ranasinghe op Mashable. In de toekomst wil hij ook werken aan factoren als temperatuur en bubbels, om de smaakervaring te optimaliseren. De Vocktail heeft zijn eigen app, zodat gebruikers het drankje helemaal naar hun eigen wensen kunnen aanpassen. De perfecte martini, zonder dat je dronken van wordt.

De Vocktail is nog niet op de markt. Wetenschappers hebben ook meer serieuze toepassingen op het oog voor hun virtuele smaakoverdracht.


(Bron: Food Navigator/ Foodlog)