We hebben 115 gasten en geen leden online

Conflict De Bruijn opgelost

De Bruijn heeft de Nijmeegse wijnhandel altijd als ‘exclusief’ geafficheerd. Maar blijft dat zo na de broedertwist die ertoe heeft geleid dat Eric de Bruijn na bemiddeling van de Amsterdamse Ondernemingskamer z’n broer Joost heeft uitgekocht? Ja, zegt de overgebleven eigenaar. De wijnhandel gaat op de oude voet verder, nu het geschil over de zakelijke bedrijfsvoering is beslecht. Erics vrouw is 'per direct' directielid geworden, meldt de wijnkoperij in een persbericht van gisteren.

 

"We zijn er gelukkig uitgekomen", aldus Eric de Bruijn in de regionale krant De Gelderlander. "Joost is opgestapt. Ik heb zijn deel van de aandelen, 50 %, kunnen overnemen. Joost is de eigenaar geworden van onze wijnbar Pierre in Den Haag", aldus de man die zich in het persbericht vanaf 13 november 'enig eigenaar' van de Nijmeegse wijnkoperij noemt.

Het krantenartikel vervolgt:

De Bruijn is een begrip in de wijnwereld. Het Nijmeegse bedrijf is leverancier van vooral duurdere Franse wijnen. Klant is bijvoorbeeld driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Het in 1772 opgerichte wijnhandel, de oudste zelfstandige in Nederland, is altijd in handen gebleven van familie De Bruijn.

Eric 'de neus' de Bruijn is de zevende generatie van de familie die het bedrijf bestiert. Hij staat sinds 1998 aan het roer, in 2005 sloot broer Joost zich aan. Die was vooral het commerciële brein, terwijl Eric als 'de neus' het exclusieve assortiment op peil hield en houdt.

“Joost wilde een bredere koers gaan varen en ook leveren aan de onderkant van de markt”, licht Eric toe. ,,Ik vond dat geen goed idee. Specialisatie in goede wijnen is altijd onze kracht geweest. Exclusieve wijn is erg in de mode, er valt genoeg aan te verdienen. Daarom zag ik ook geen commerciële redenen om het beleid te veranderen”.

De vrouw van Eric, Marianne de Bruijn, is per direct directielid geworden. “Zij werkt hier sinds 2009. Als oenoloog (afgestudeerd wijnwetenschapper, FH) heeft ze verstand van zaken. Waarschijnlijk wordt nog een derde persoon aangetrokken. Iemand die zich vooral richt op de marketing”.
Spanje en Italië

Eric de Bruijn is van plan het assortiment snel uit te breiden met wijnen van Europese wijnhuizen uit onder meer Spanje en Italië. “We zijn ook bijzonder trots op het importeurschap van het internationaal vermaarde wijnhuis Bernardus uit Carmel, Californië”.

Broer Joost, die het familiebedrijf tegen de zin van Eric wilde verplaatsen naar de Randstad, is inmiddels verhuisd naar Den Haag. Eric: “Ik spreek hem niet meer."

(Bron: Persbericht De Bruijn/ De Gelderlander)