We hebben 121 gasten en geen leden online

Belgen aan de Cava

Valt er iets te vieren? Dan geeft de Belg de voorkeur aan Spaanse cava. Sterker nog: tegenwoordig zijn de zuiderburen exportbestemming nummer één. Maar waarom zijn die bubbels zo razend populair?

 

In een interview voor De Bende van Annemie op de Belgische zender Radio 1 legde Dirk Rodriguez, hoofdredacteur van Vino Magazine, uit hoe het komt dat Belgen nu massaal aan de cava zijn.

 

“Cava is goedkoop. In de supermarkt kun je al flessen vinden voor 5 euro. Dat het drankje zo pop

ulair werd is grotendeels aan de marketingafdeling van Colruyt te danken.”

“Vroeger had je twee grote spelers in de supermarkten: Freixenet en Codorniu”, weet Rodriguez “Hun macht was zo groot dat zij de prijs bepaalden. De supermarkten kregen de prijzen van die Spaanse schuimwijnen aanvankelijk maar niet omlaag. Vervolgens zijn ze zelf gaan kijken of er geen spelers op de markt waren die die machtspositie konden ondermijnen. Uiteindelijk waren het de klanten van Colruyt die erin zijn geslaagd om een speler op de markt te vinden die een lagere prijs aanbood.” Door de prijsdaling ging Cava plotseling als een speer.

 

Belgen drinken traditiegetrouw al meer champagne dan Nederlanders. Maar of dat zo blijft nu er, zo tegen de feestdagen, sprake is van een Cava-golf, tegen de feestdagen, staat nog te bezien.