We hebben 122 gasten en geen leden online

Schenkverbod wijn en bier

Blanding is een van de weinige Amerikaanse gemeenschappen waarin de zogeheten ‘drooglegging’ nog steeds voortduurt. Zelfs een glas wijn bij het avondmaal is er nog tegen de wet. Deze week stemden de inwoners over een mogelijke aanpassing van die wet, maar hun angst voor meer toerisme zorgde voor een verrassende uitkomst.

 

In het Amerikaanse stadje in de staat Utah, stemde maar liefst twee derde van de bevolking voor handhaving van het plaatselijke alcoholverbod, ook al is dat elders al jaren afgeschaft. Ede voorstemmers vrezen door toeristen te worden overlopen als wijn, bier en sterke drank overal vrij te krijgen zou zouden zijn. Er is al veel toerisme in Blanding, maar de grens is nu wel bereikt, vindt de meerderheid van de bevolking.
 

Veel toeristen passeren het stadje vooral op weg naar de populaire vakantiebestemming Moab, een uurtje naar het noorden, maar ook om het nationale park in de buurt te bezoeken.

 

Nooit eerder

Al sinds 1930 is alcohol verboden in het stadje, van in de periode van de drooglegging, het nationale verbod op alcohol in Amerika. Hoewel in het verleden al stemmen opgingen om alcohol weer toe te laten, kwam het nooit eerder tot een stemming.

 

“Ik vind het gewoon jammer voor diegenen die een fles of glas wijn bij hun eten willen”, reageert restaurant-uitbaatster Sharon Guymon. “Ik denk niet dat een glas iemand kwaad zou doen. De Europeanen zullen nog steeds teleurgesteld zijn wanneer ze hierheen komen en geen glas wijn bij hun maaltijd kunnen krijgen.”