We hebben 258 gasten en geen leden online

Nieuwe wijnboeken

Dezer dagen zijn er weer enkele nieuwe wijnboeken bij mij binnengekomen. ’Gejaagd door de wijn’ van Hubrecht Duijker en de Wijngids 2018 van Hugh Johnson. Beiden auteurs die hun sporen in de ( internationale) wijnwereld rijkelijk hebben verdiend.
Om met ‘vinpressionist’ Hubrecht te beginnen: hij heeft zijn wijnleven lang aantekening gehouden van wat hem tijdens wijnreizen, evenementen en invitaties aan beelden en ervaringen is bijgebleven. De meeste kennis heeft-ie inmiddels overgedragen in tientallen boeken, die hem allerlei eretitels hebben bezorgd. En uit wat er nog aan onverwerkte notities overbleef, is voor dit boek een selectie gemaakt.

 

Eigenlijk een reeks mini-verhalen over wisselende gebeurtenissen die de schrijver hebben aangesproken. Kennelijk heeft Hubrecht al die aantekeningen, ook die van jaren terug, nog kunnen ontcijferen. Een kunst op zich voor wijnschrijvers en journalisten die de neiging hebben onduidelijker te gaan noteren naarmate de proeverijen en andere culinaire bijeenkomsten een toenemend beroep op het fysieke uithoudingsvermogen doen. Die gebundelde herinneringen illustreren nog eens hoe kleurrijk en afwisselend het leven van Duijker is verlopen. Eigenlijk zijn het ‘memoires’, maar dan fris opgedist en gekozen uit de vele momenten die de moeite van het beleven waard waren. Het zijn er 75 geworden die teruggaan naar de dagen dat het nog ‘barre tijden’ waren als het om wijninformatie ging. Dat daarin drastisch verandering kwam is zeker ook aan Hubrechts inspanningen te danken.
(Aerial Media Company)

 

Mini-bibliotheek
Ieder jaar blijf ik nieuwsgierig naar de doorgroeiende inhoud van Hugh Johnsons wijngids. Al sinds de eerste editie van 40 jaar terug wordt die periodiek ververst en aangevuld in een compacte vorm. Wie deze gids opslaat, vindt daarin bijna alles waarvoor anders allerlei aparte wijnboeken zouden moeten worden geraadpleegd. Een mini-wijnbibliotheek dus. Johnson licht de materie door op wijnregio, wijnproducent, druivenras en oogstjaar en beslaat daarmee het complete terrein van wat ik als ‘wijnweterij’ samenvat.
Lees je de gids in het Nederlands, dan kom je soms niet uit zinnetjes als: ‘Goedkope versies zijn slechts dit’. Maar in het algemeen vind je scherpe vertalingen van de gegevens en karakteristieken die Johnson met behulp van ‘correspondenten’ presenteert. Voor wie snel en trefzeker geïnformeerd wil worden te verkiezen boven andere internationale gidsen. (Terra Lanoo)
 

Deze boeken zijn online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banners voor meer informatie.

 

var bol_pml={"id":"bol_1510309405447","baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000076708000&productid=9200000079025368&","site_id":"8843","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"wijnboeken","link_subid":"ww","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};