Boeken algemeen

We hebben 267 gasten en geen leden online

Dure miswijn

In de gemeenteraad van het Belgische Ieper (West-Vlaanderen) is de prijs van de miswijn voor de kathedraal aanleiding geweest tot discussie. Het budget daarvoor is in een paar tijd gestegen van 116 euro per jaar naar 1.500 euro. Toch is er niet overgeschakeld op Châteauneuf-du-Pape, verzekert de kerkfabriek, oftewel het parochiebestuur.


Is de pastoor misschien bezig met het aanleggen van een wijnkelder, werd er lachend gezegd. “Het is alleszins tijd om klare wijn te schenken”, merkte raadslid Philip Bolle droogjes op.De bevoegde schepen beloofde de zaak te onderzoeken.

Maar volgens Toon Breyne, de voorzitter van de kerkfabriek, valt er weinig te onderzoeken. Hij is niet gecharmeerd van de uithaal van Philip Bolle. “Er is inderdaad een groter bedrag ingeschreven bij de verbruiksgoederen voor de erediensten. Maar dat gaat niet alleen om wijn. Ook over hosties, wierook, kaarsen….”


Maar hoe zit dat nu met miswijn? Bestaan er wijngaarden waar speciale druiven worden gekweekt voor miswijn? Of kan een priester zelf kiezen welke wijn hij in zijn kelk doet?


“Voor miswijn bestaan er maar weinig onderrichtingen”, zegt Olivier Lens van het bisdom Antwerpen. “Het moet een eenvoudige zoete wijn zijn. Maar als de priester die beu is en een andere wijn wil, kan dat ook. Het is de symboliek die telt, meer dan de soort of de kwaliteit van de wijn.”


Dat kan dus ook wijn zijn die in promotie staat in de supermarkt. Maar meestal wordt die samen met andere zaken zoals wierrook en kaarsen besteld. Dat kan online!


Maar als een priester een lievelingswijn heeft (wit of rood) en hij wil die ook tijdens de eucharistieviering drinken, mag hij dat. Zo lang de kerkfabriek maar niet over de prijs valt.