We hebben 282 gasten en geen leden online

Stop met nep-masterclass

Het pas geopende Nederlands Wijnbouwcentrum pretendeert een kennisreservoir te zijn voor iedereen die meer van wijn wil weten. Dan zouden ze daar toch ook moeten weten dat wij in ons land maar twee ‘bevoegden’ hebben die ‘masterclasses’ kunnen geven. Dat zijn onze Masters of Wine. De ‘magister vini’ willen we er ook niet altijd van uitsluiten, mits het gaat om een onderwerp waarover hij met gezag en gespecialiseerde kennis het woord kan voeren. Dat wil niet zeggen dat andere professionals geen kennis zouden kunnen overdragen. Dat gebeurt geregeld in leerklassen of tijdens proeverijen. Maar ze zijn geen master of magister. Of evenmin een wijnmaker die vanuit een lange ervaring en bijzondere prestaties een ‘meesterlijke’ bijdrage aan een of andere vorm van training of wijnonderwijs zou kunnen leveren.

 

Niet gehinderd door deze feiten kondigt het Wijnbouwcentrum toch weer een ‘masterclass’ aan die het niet is. Zoals we dat ook herhaaldelijk hebben gesignaleerd bij een PR-bedrijfster die in haar wijn-‘event’-invitaties nogal eens nep-‘masterclasses’ in het vooruitzicht stelt omdat dat beter ‘verkoopt’. Het is daar al voorgekomen dat ‘sales’-heren schaamteloos hun eigen producten staan te pluggen. Nep-masterclasses dus.

 

Nu wil ik niet beweren dat een vinologe niet boeiend zou kunnen vertellen over Nederlandse wijn. Maar als je een klasje belangstellenden ‘wil laten proeven hoe het er anno 2017 voor staat’ doe je niets anders dan wat gediplomeerde wijndocenten ook al doen. Die dragen kennis over in leerbijeenkomsten, niet in ‘masterclasses’. Dus raden wij het Wijnbouwcentrum dringend aan niet voor een pittig bedrag kaarten te verkopen voor een pseudo-‘masterclass’. Zeg gewoon dat het om een leerklas gaat die ik de betrokken vinologe overigens graag toevertrouw, maar die geen opgeblazen aankondiging behoeft.


Geloofwaardig ‘acteren’ lijkt ons voor het Wijnbouwcentrum de beste weg naar succes. Het verspreide bericht :


“Nederlandse wijn? Nederlandse wijn!

Ja, wij zijn een wijnland, een wijnland dat volop in ontwikkeling is. Wil jij meer weten over Nederlandse wijn? Over de geschiedenis, het(sic!) terroir, de druivenrassen en de wijn zelf? Wil jij proeven hoe het er anno 2017 voor staat? Niet uitgaan van ervaringen uit het verleden, of meningen van anderen, maar echt proefondervindelijk vaststellen wat Nederlandse wijn heden ten dagen(sic!) is?

Kom dan naar onze Masterclass Nederlandse Wijn met Mariëlla Beukers. Mariëlla Beukers (1963) is historicus en vinoloog. Zij is wijnschrijver en publicist en specialiseerde zich de laatste jaren in de geschiedenis van Nederlandse wijn(bouw). Samen met Irene de Vette publiceerde zij in 2015 Wijn van eigen bodem.

In 2,5 uur tijd neemt zij je mee door de wereld van de Nederlandse wijn. Naast(sic!) leerzame informatie worden er 6 wijnen geproefd uit verschillende gebieden in Nederland, een mix tussen klassieke rassen en PIWI’s. De masterclass is geschikt voor iedereen die benieuwd is naar Nederlandse wijn en biedt ook zeker verdieping voor de professional. Wij zijn er sowieso bij!

Dit alles vind(sic!) plaats in het Nederlands Wijnbouwcentrum, letterlijk gelegen tussen de wijngaarden in Groesbeek. Schrijf je snel in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat: Masterclass Nederlandse Wijn met Mariëlla Beukers
Wanneer: Zondag 19 november, 15:00 uur
Waar: Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2, Groesbeek
Kosten: Tot en met zondag 12 november € 35,00 p.p., daarna € 37,50 p.p., inschrijven is mogelijk tot en met woensdag 15 november.”

 

Column: Master-misbruik

http://www.smaakvanwijn.com/hoed-u-voor-de-masterclass/