We hebben 95 gasten en geen leden online

Wijnetiket moet helder

Hoe vaak er ook op is aangedrongen, op wijnetiketten staat nog steeds niet wat er allemaal in zo’n fles zit. Behalve wijn -en van welke kwaliteit dan wel- kunnen er nog allerlei toevoegingen worden aangetroffen die in de Europese Unie zijn toegestaan. Dat zijn er wel zo’n zestig. En die heten officieel ‘additieven’. Die worden gebruikt om wijn ‘beter’ te laten smaken, als-ie van nature geen kwaliteit heeft. Dat kan het geval zijn als de oogst tegenviel, als er met ‘slechte’ druiven wordt gewerkt, als er iets mislukt in de kelder of om te voorkomen dat de wijn te wrang, te hard of stinkend in de fles komt. Vooral wijnen van mindere kwaliteit krijgen de meeste al of niet chemische ‘toevoegingen’. Daar kan alvleeskleir van runderen bij zitten. Maar ook visblaas. Die komen dan bovenop de gevolgen van eventuele gifspuiterij in de wijngaard of chemische bemesting. Er zijn boeken over vol geschreven en allerlei uitzendingen aan gewijd. Maar nog steeds wordt er, behalve over sulfiet, niets van al die toevoegingen op het etiket gemeld. Daar zou op het label geen ruimte voor zijn. Of zo’n etiket zou onleesbaar worden. Smoesjes, vindt de eerste Franse Master of Wine Isabelle Legeron. Ze ‘eist’ dat alle ingrediënten voortaan worden vermeld.

 

Legeron beseft dat maar weinig wijndrinkers weten wat er in hun favoriete drank gaat. “Zo weten ze niet dat die speciale verjaardagsfles ook een visderivaat bevat, zogenaamd visleer. Dat wordt vrij algemeen gebruikt in witte wijn en schuimwijnen, waar het dienstdoet als bindmiddel”.

“Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken? Wat de wijnindustrie betreft, zijn we nog in de Middeleeuwen”.


Niet kopen

Isabelle is de dochter van een boer in het zuidwesten van Frankrijk die ook cognac stookt. Ze ging in Londen naar de universiteit, maar keerde in 2000 naar Frankrijk terug om zich met wijn bezig te gaan houden. Inmiddels is ze de eerste Franse vrouw die zich ‘Master of Wine’ mag noemen, de hoogste graad van wijn-expertise. Tijdens haar studies raakte ze gefascineerd door wijn die met zo min mogelijk ingrediënten wordt gemaakt. Net zoals haar vader dat met zijn cognac deed.

Legeron lanceerde ‘Raw Wine’, een beurs voor wijnen met minder additieven die in Londen, Berlijn en New York tot leven kwam. Ze kreeg ook een eigen tv-show: ‘That Crazy French Woman’.


“Wijn is een landbouw- en voedingsproduct, maar mensen zien deze drank als een andere categorie. Wijndrinkers zouden geen wijn moeten kopen waarvan ze niet weten hoe die is gemaakt”.

‘Natuurlijke’ of ‘biodynamische’ wijnen van biologisch geteelde druiven ( zonder gif of chemie) maken nog maar een klein segment uit van de wijnindustrie. Volgens ‘kenners’ is die niet alleen gezonder maar smaakt hij ook beter.

 

In het voorwoord van haar boek ‘Vin naturel’, dat deze week in Frankrijk wordt uitgebracht, stelt Legeron het zo: “We blijven wijn slurpen die het equivalent is van worst met het opschrift ‘vlees van vrije uitloop’, terwijl die worst in werkelijkheid van batterijkippen is gemaakt”.
 

 

Overzicht toegestane additieven in wijn

Er is spul om een zure wijn zoeter te maken, om een zoete wijn zuurder te maken, om een bleke wijn tot vol rood op te kleuren, om van een dunne wijn een dikkere te maken, om een harde wijn te verzachten enz. En er zijn biologische additieven, zoals ei, melk en  vis. Maar chemische producten hebben de overhand.

*Zuur

Wijnsteenzuur

 

*Klaringsmiddelen

calciumalginaat

kaliumalginaat

kaliumcaseine

caseine

isinglass

siliciumdioxide

gelatine

arabische gom

melkeiwit

plantaardig eiwit

ei-proteïne

aluminosilicaat

ijzersulfaat

 

*Ontkleuring

polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP)

actieve koolstof

 

*Ontzuring

Melkzuur bacteriën

kaliumnatriumtartraat

kaliumbicarbonaat

calciumcarbonaat

 

Deodorant

kopersulfaat

 

*Detaillering

Hout chips

metawijnsteenzuur

water

 

*Verrijking

geconcentreerde druivenmost

saccharose

tannine

zuurstof

 

*Enzymen

betaglucanase

pectolytics

urease

 

*Fermentatie

droesem

ammoniumbisulfiet

thiamine hydrochloride

gist celwanden

gisten

diammoniumfosfaat

ammoniumsulfaat

ammoniumsulfiet

 

*zuurteregelaar

kaliumferrocyanide

calcium phytate

citroenzuur

 

*Stabilisatoren

calciumtartraat

kaliumbitartraat

gist mannoproteinen

 

*Conserveermiddelen

sorbinezuur

sulfurdioxide

argon

stikstof

kaliumbisulfiet

dimethyldicarbonaat

koolstofdioxide

kaliummetabisulfiet

allylisothiocyanaat

lysozymen

kaliumsorbaat

ascorbinezuur