We hebben 290 gasten en geen leden online

Wijnoutlet: Wat nou vonnis?

 

Rappe Ronny gaat door met beduvelarij

 

Het vonnis van de kort-geding-rechter is nog niet koud of rappe Ronny Bergsma van Wijnoutlet in Haaksbergen heeft last van terugval. Hij probeert het vonnis met slimmigheden te omzeilen. Maar houdt er blijkbaar geen rekening mee dat zijn ‘hinderlijke volgers’ ook niet zitten te slapen. Het ziet ernaar uit dat hij weigert een les te trekken uit wat justitie hem heeft aangerekend. Want de lijst met diffuse prijsvergelijkingen groeit weer. De wijn-‘inquisitie’ waarmee Wijnwijs al enige tijd samenwerkt, heeft op ons verzoek onderzocht wat Wijnoutlet nou eigenlijk onder ‘eerlijke’ handelspraktijken verstaat. Die paar eerder gemaakte ‘foutjes’ waren per ongeluk ontstane ‘menselijke uitglijers’, beweert slechte verliezer Ronny bij wijze van zelfrechtvaardiging. Komt niet meer voor, meneer de rechter.

 


Amper een week

O nee? Kijk dan maar eens kritisch naar de manier waarop Ronny met z’n promotie omgaat. Kranten vinden het nog steeds normaal aan die piraterij te verdienen, ofschoon ze kunnen weten dat hun lezers op gezette tijden worden geflest. Terwijl hun columnisten en hoofdredacteuren zich geregeld als bewakers van waarden en normen laten gelden. Bergsma had het er op z’n website over dat het nooit z’n ‘intentie’ was geweest de boel met onjuiste informatie te bedonderen. We zullen het nooit meer doen, meneer de rechter.

Nooit meer heeft dus amper een week geduurd. Want op het moment dat Ronny zijn zogeheten excuses aan klanten op de website meldde, was hij alweer volop met net z’n trukendoos bezig.


Minachting

Wat Wijnwijs deze keer over verdacht Wijnoutlet-materiaal kan melden, lijkt sterk op recidive. Verval dus in eerder veroordeeld gedrag. Is dat het geval, dan zal de rechter hem strenger moeten aanpakken dan tot nog toe is gebeurd, vindt ook voorzitter Peter van Houtert van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren.

Omdat die hardleersheid ons als provocatief voorkomt en tevens de geur heeft van ‘minachting van het hof’ ( contempt of court) publiceren wij wat dezer dagen opnieuw aan dubieuze teksten en prijsvergelijkingen is aangetroffen in Wijnoutlet-promotie en advertenties. Het begon met een advertentie over de ‘buurman’ van Château Pétrus , een Lalande Pomerol met ’69 % korting’. De deugdelijkheid van de inhoud hield bepaald niet over. Hier volgen de bevindingen:

*Dom des Mimosas Lalande de Pomerol 2015: bij Tastings € 42,50, Wijnoutlet (wo afgekort) € 12,99. De vergelijking met de prijs op Tastings is niet eerlijk: Tastings is een reviewsite en geen aanbieder. Dat blijkt ook bij klikken op de knop "buy it now". Dan wordt nl. een pagina op wine-searcher geopend met daarop alleen een aanbieding van een 2011 via catawiki. De prijsvermelding op Tastings is dus niet relevant en derhalve misleidend.
Bovendien is een prijsvermelding van € 10,40 voor deze wijn te vinden in een catalogus van Leclerc, Frankrijk, geldig in april 2017.

 

Nog meer mis

Bij geadverteerde en gepromote ándere wijnen viel het volgende aan incorrecte vermeldingen te constateren:

*Hardys Crest 2016: bij AH € 8,98, wo € 5,99. De prijsvergelijking is misleidend selectief*, deze wijn staat op Vivino met een gemiddelde prijs van € 5, bij Tesco voor £ 5,50 (omgerekend € 6,16) en bij Calais Wines voor £ 2,99/€ 3,35.

*Ebrius Governo: bij Vicampo € 13,99, wo € 7,99. Bergsma laat weten dat de bereidingswijze governo vrijwel gelijk is aan die van Amarone en dat is onjuist. Hij vergelijkt de prijs met die op Vicampo.nl, maar bij zorgvuldiger kijken blijkt het te gaan om een printscreen van Vicampo.be, waar de prijs overigens € 13,90 is. Op Vicampo.nl levert een zoekactie nl. geen resultaat voor deze wijn. De linkvermelding is dus onjuist. Op vicampo.de wordt deze wijn aangeboden voor € 12,90 en niet voor de vermelde € 13,99. Ook Vicampo.at (Oostenrijk) vermeldt € 12,90. Opnieuw is er dus sprake van selectieve prijsvergelijking.

*Cabalie 2015: bij Chateau Direct € 14,95, wo € 5,99. Bergsma vergelijkt de prijs met die van chateaudirect.ch . Ook hier is sprake van een selectieve keuze, de Duitse website van hetzelfde chateaudirect vermeldt € 12,90. En het Deense Andrupvin.dk hanteert € 12,08 per fles en € 10,61 bij 6 flessen.

*Torres Coronas 2013: bij Gall@Gall € 10,49, wo € 6,99. De prijs bij drankdozijn.nl is € 7,50 (OO) maar deze prijs noemt Wijnoutlet niet. Een misleidend selectieve prijsvergelijking dus.

Alle prijsvergelijkingen in deze advertentie en dezelfde website-promotie beantwoorden dus niet aan wat de rechter Ronny in zijn veroordeling aan transparantie heeft opgelegd.
De printscreens waarop de gewraakte prijsvergelijkingen kunnen worden bekeken, zijn inmiddels in het bezit van wijnwijs.


We zijn benieuwd naar het commentaar en/of de actie van Ronny’s eerdere aanklagers.