We hebben 294 gasten en geen leden online

Strop door duurdere drank

In november 2015 werden in België de accijnzen op alcohol flink verhoogd. Sindsdien is de verkoop van alcohol en vooral van sterke dranken fors gedaald. De sectorvereniging Vinum et Spiritus heeft berekend dat de Belgische staatskas daardoor 356 miljoen euro is misgelopen aan accijnzen en BTW.

 

Twee jaar geleden besliste de federale regering om de accijnzen op wijn en sterkedrank flink te verhogen. Een fles sterke drank werd gemiddeld 2,6 euro duurder. Die maatregel moest extra geld opbrengen om de taxshift te financieren. Maar volgens Vinum et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, vallen de inkomsten uit accijnzen en BTW tegen omdat er minder alcohol is verkocht. Van begin 2016 tot september 2017 zou de schatkist hierdoor 356 miljoen euro zijn misgelopen.

 

Ook de doelstelling om de Belg minder alcohol te laten drinken, is volgens Geert Van Lerberghe van Vinum et Spiritus niet gehaald. Ook al is de verkoop van bv. whisky en gin met 21% gedaald in 2016. Veel Belgen halen hun sterkedrank steeds meer in het buitenland, meestal in Frankrijk. Maar ook online wordt er meer alcohol gekocht en illegaal gestookte alcohol wordt meer gedronken.

 

Minder banen

"Doordat er minder alcohol gedronken wordt in België staat de sector onder druk", zegt Geert Van Lerberghe. "Grote bedrijven trekken weg naar het buitenland. Meestal gaat het personeel dan niet mee. En bij één op de vijf kleinere bedrijven zijn er banen verdwenen de voorbije twee jaar of zijn mensen regelmatig technisch werkloos." Dat blijkt uit een steekproef bij leden van de federatie.

 

Vinum et Spiritus pleit voor een aanpassing van het beleid. De impact van een accijnsverhoging moet nauwkeuriger berekend worden, klinkt het. En het gezondheidsbeleid zou zich moeten toespitsen op mensen met een problematisch alcoholgebruik in plaats van algemene maatregelen te nemen.

(Bron: VRT-nieuws)