We hebben 104 gasten en geen leden online

Nieuwsmakers in de wijn

Je hebt nieuwsbrengers en nieuwsmakers. Tot de laatste categorie moet ik helaas een scribent rekenen die een ruime ervaring heeft in de journalistiek. Zijn naam: Gerard Driehuis, die enige tijd geleden begon met de website Welingelichte Kringen. Is die sterk in actualiteit? Niet bepaald. Meestal komt Gerard een paar dagen later met het ‘nieuws’ aan dan dat het zich voordoet. Hij probeert er dan ook een eigen draai aan te geven. Dat mag, als de feiten dan maar niet verdraaid worden. En dat gebeurde deze week.

 

Gerard kwam met een kop die niet meer zo nieuwsgierig maakt als zijn bedoeling moet zijn geweest: “Fransen weten heel weinig van wijn”. Dat is al jaren bekend uit allerlei enquêtes. En bovendien van schrijver Hans Melissen die er een boekje over schreef: Fransen kunnen niet koken en weten niets van wijn. En als die het zegt, strijdt het dan maar eens af.

 

Niet hetzelfde

 

Driehuis komt onder die kop met een ‘bericht’ dat ons wil laten geloven dat er in Frankrijk een internationale wedstrijd ‘o v e r  w i j n k e n n i s ‘ is geweest. Verdraaiing van de waarheid. Want de échte feiten deelde La Revue du Vin de France mee. Het ging om een ‘dégustation à l’aveugle’, oftewel een blindproeverij. De deelnemers hadden als opgave zes geblindeerde wijnen te herkennen. Het nieuws uit die bijeenkomst was dat de Zweden de sterkste proevers bleken. Maar of die ook de meeste w i j n k e n n i s hadden, is een andere vraag. Omdat proefervaring niet hetzelfde is als wijnkennis. Er zijn wandelende wijnencyclopedieën die in een wijnjury niet ver zouden komen. En omgekeerd.

 

Driehuis vond dat hij dat verschil terwille van zijn eigen berichtversie wel kon verwaarlozen. Bovendien is overdrijving, een slechte eigenschap voor een nieuwsbrenger, de man niet vreemd. Het Franse proefteam bestond uit een handvol professionals, die met wijnen uit eigen land weinig moeite zullen hebben gehad. Maar als het om herkenning van wijnen van buiten Frankrijk gaat, zijn ze te vergelijken met ieder ander team dat niet z’n eigen nationale wijnen proeft. Als je dan in de rangschikking op de elfde plaatst eindigt, betekent dat niet dat Fransen ‘heel weinig van wijn’ weten, nog afgezien van de omstandigheid dat het hier niet om het testen van wijnkennis ging.

 

Kortom: Gerard is slordig omgesprongen met correcte gegevens.  Niet direct ‘fake news’, maar wel non-nieuws. Het echte nieuws werd weggedraaid voor een eigen versie onder die kop die hij zo mooi vond. Daarmee is het op z’n minst pedant jezelf te afficheren als ‘welingelichte kring’.

 

Lees het bericht van Driehuis:

 

 

“Fransen weten heel weinig van wijn (Nederlanders nog minder)

 

In een wedstrijd over wijnkennis, georganiseerd door La Revue du Vin de France, werd Frankrijk 11e, en Nederland 15e. Delegaties wijnkenners uit 20 landen deden mee aan de zware test. Zweden eindigde met een score van 115 punten op de eerste plaats. Groot-Brittannië volgde met 107 punten als tweede. De top tien werd verder gevormd door Luxemburg, Nieuw Zeeland, Finland, Spanje, Hongarije, Quebec, China en Polen.

 

Tekenend is dat de Fransen best wel iets wisten van Franse wijn, maar amper van wijnen van elders. Ze hebben blijkbaar het idee dat wijn draait om Frankrijk. Buitenlandse wijnen zijn in Frankrijk nagenoeg onbekend. 97 procent van de wijn die Fransen drinken komt uit Frankrijk”.