Boeken algemeen
 koken & tafelen algemeen

We hebben 126 gasten en geen leden online

Wijnoutlet sabelt KNVW neer

 

Bergsma excuseert zich voor ‘uitglijders’

 

Prijsbreker Wijnoutlet heeft zich, na de rectificatie die de rechter oplegde voor ‘oneerlijke’ handelspraktijken, op de website gehaast de klant tot ‘uiteindelijke winnaar van het kort geding’ te verklaren. En over die prijskortingsregel ( niet meer dan 50%) waaraan Ronny Bergsma zich niet hoeft te houden, merkt-ie op dat die ‘riekt naar prijsafspraken’. Een paar regels verder zegt-ie zich niet te kunnen scharen ‘achter idiote regels, die niets te maken hebben met het inperken van alcoholgebruik, MAAR DES TE MEER MET PRIJSAFSPRAKEN. Dat klinkt aan het adres van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren (KVNW) als beschuldiging van kartelvorming. Wij hebben al eerder opgemerkt dat zo’n uitspraak overtuigend zal moeten worden onderbouwd. Anders is er sprake van laster. De KVNW zou Bergsma dan met rechtsmaatregelen kunnen dwingen zijn beschuldiging te bewijzen of in te trekken.

 

Het is overigens opvallend dat Ronny zijn veroordeling wegens ‘oneerlijke handelspraktijk’ bagatelliseert en de KVNW in feite neerzet als de grote verliezer van het kort geding. Lees hoe de baas van Wijnoutlet zich tegenover de buitenwacht rechtvaardigt en zich excuseert voor gemaakte f o u t e n , die overigens met andere slordigheden ook in de tekst van zijn bericht aan het geachte cliënteel zijn te vinden.

 

Bergsma schrijft:

“Mogelijk hebt u ‘m onlangs gezien op onze website: de rectificatie die wij op last van de rechter moesten plaatsen. We kunnen ons voorstellen dat de melding in die rectificatie vragen bij u oproept. We leggen de situatie daarom graag uit. En daarbij stellen we u gerust: wij blijven doorgaan met het bieden van korting die kan oplopen tot meer dan 50 procent. De gevestigde orde wilde ons via de rechter dwingen daarmee te stoppen. Gelukkig voor ons en voor u stelde de rechter ons echter in het gelijk!

 

Wijnoutlet.nl verkoopt al bijna 20 jaar wijnen via internet. Die wijnen kopen wij rechtstreeks in bij de wijnboer en worden vanuit ons magazijn naar de klant verstuurd. Goede prijsafspraken met wijnboeren en lage bedrijfskosten leiden tot verkoopprijzen die bij ons euro’s lager uitvallen dan bij andere wijnaanbieders. Uw voordeel kan daardoor oplopen tot ver boven 50 procent.

 

Menselijke uitglijders
En dat is een aantal leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) een doorn in het oog. Geruime tijd is onze webwinkel minutieus afgespeurd op zoek(!) naar hoge kortingen en fouten. Die kortingen zijn natuurlijk gevonden, helaas ook enkele onjuistheden. In de beschrijving van honderden wijnen die wij de afgelopen jaren hebben aangeboden zijn zeven onvolkomenheden gevonden. Menselijke uitglijders die wij ook tegenkwamen in de webwinkels van leden van de KVNW. Fouten die zij kennelijk wel mogen maken, maar wij niet.

 

Correctie
Binnen de rechtsgang valt(!) een dergelijke onjuistheden(!) onder de noemer ‘oneerlijke handelspraktijken’. Een zware term die opzet doet vermoeden. Het is echter nooit onze intentie geweest u onjuiste informatie te verstrekken en wij bieden u daarvoor onze oprechte excuses aan. Waren we(!) eerder bewust geworden van de zeven imperfecties, dan hadden we die direct kunnen aanpassen(!). We hebben bijvoorbeeld een fout gemaakt door bij een wijn een verkeerd oogstjaar te vermelden. En we hadden aan een wijn uit 2013 een gouden medaille toegewezen terwijl het in werkelijkheid de exact zelfde(!) wijn van een jaargang eerder was die goud heeft gewonnen. Uiteraard zijn de onjuistheden gecorrigeerd. Wij beloven u dat wij er alles aan doen om dit(!) in de toekomst te voorkomen.

 

Hoge kortingen
Waar we echter onverminderd mee doorgaan is het aanbieden van wijnen met kortingen die oplopen tot boven de 50 procent. En dat is de grootste ergernis van de KVNW. Die brancheorganisatie heeft namelijk samen met de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) een reclamecode voor alcoholhoudende dranken samengesteld(!). Om kwetsbare groepen te beschermen en de wetgever buiten de deur te houden hebben die organisaties bepaald dat op alcoholhoudende dranken maximaal 50 procent korting mag worden geboden. Wij vinden deze regel absurd. Een mooie eetwijnen(!) die elders 20 euro kost online aanbieden voor 8 euro mag niet, maar een wijn van 1,99 euro die voor het grijpen staat in de supermarkt vormt volgens de branche geen probleem.

 

Klant is winnaar
Bovendien zijn wij van mening dat deze zogenaamde 50-procentregel riekt naar het maken van verboden prijsafspraken waardoor u meer betaalt voor uw wijn dan nodig. Dat alcoholmisbruik moet worden tegengegaan, daar zijn wij het hartgrondig mee eens. Wij zijn dan ook voor heldere wetgeving. Achter idiote regels die niets te maken hebben met het inperken van alcoholgebruik maar des te meer met prijsafspraken kunnen wij ons echter niet scharen. En dat steekt de KVNW. Hoewel wij geen lid zijn van die branche, wilde de organisatie via een kort geding afdwingen dat wij ons aan hun(!) idiote regel houden. De rechter was echter helder: Wijnoutlet.nl is niet gebonden aan de 50-procentregel en mag doorgaan van (!) het aanbieden van hogere kortingen.

Wie de zaak heeft gewonnen? Met het prijsvoordeel dat we mogen blijven bieden is het antwoord op die vraag duidelijk: u. Proost!”