We hebben 81 gasten en geen leden online

Glyfosaatverbod gloort

Het milieucomité van het Europees parlement heeft voorgesteld het giftige verdelgingsmiddel glyfosaat met ingang van 2021 te verbieden in de landbouw. Dat betekent dat er ook in wijngaarden niet meer mee gespoten mag worden. Of het voorstel wordt aangenomen, is de vraag.


Voor een tienjarige verlenging van het gebruik in de EU van glyfosaat, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld, heeft de EC woensdag 25 oktober aanstaande een gekwalificeerde meerderheid (55% van de 28 landen, die samen 65% van de EU-bevolking moet vertegenwoordigen) nodig. Frankrijk en Duitsland zullen de Europese Commissie naar verwachting niet aan die meerderheid helpen. De nieuwe Franse regering kiest voor een exit-strategie ten aanzien van glyfosaat. De Franse minister van milieuzaken, Nicolas Hulot, en zijn collega van landbouw, Stéphane Travert, lijken het samen eens te kunnen worden over een kortere verlenging dan de 10 jaar die de EC voorstelt. Hulot wil een eindtermijn aan het gebruik van glyfosaat in Frankrijk.

 

In Duitsland werkt kanselier Angela Merkel aan de vorming van een nieuwe regering met de liberalen en groenen, die van de nieuwe toelating van glyfosaat een potentiële breekpunt maken. Duitsland zal zich daarom vermoedelijk van stemming onthouden. Tot op heden hebben alleen Nederland en Denemarken aangekondigd dat zij voor voortzetting van het gebruik van glyfosaat zullen stemmen. Oostenrijk en Italië zullen tegenstemmen.

 

Een en ander betekent dat een verlenging met 10 jaar nagenoeg onhaalbaar is. In dat geval kan multinational Monsanto de Europese regering voor de rechter dagen omdat er onvoldoende wetenschappelijke gronden zouden zijn om het middel te verbieden.

( Bron: Foodlog/Le Monde)