We hebben 133 gasten en geen leden online

Wijngids voor vrouwen

In een tijd waarin genderneutraliteit ter discussie kan het eigenlijk niet, maar Janna Rijpma- Meppelink uit Gorssel doet het toch: ze brengt een wijngids speciaal voor vrouwen op de markt.

 

Janna is vinoloog en wijn-presentatrice en van mening dat vrouwen wijn heel anders ervaren dan mannen. 'Wij hebben een beter reuk- en smaakvermogen. Dat is zo door de natuur bepaald', liet ze op Radio Gelderland weten.

In de gids, die sinds afgelopen donderdag in de winkels ligt, beschrijft Rijpma 101 van haar favoriete wijnen. Die beschrijving helpt vrouwen niet alleen de juiste fles uit te kiezen in de wijnhandel. Bij elke fles heeft ze een verhaal geschreven dat je meeneemt naar de wereld achter het etiket.


Slok met muziek

Wijn drinken is volgens de gids-schrijfster een genietmoment dat beter tot z’n recht komt wanneer er goede muziek op staat. Bij elke wijn in haar boek, heeft ze daarom ook muziek uitgezocht. 'Zo kom je in de juiste stemming om de wijn te drinken', legt ze uit.

Als de 'mood' goed is, moeten de zintuigen zich voorbereiden op de wijn. Want, die krijgen nogal wat te verwerken als je een goed glas drinkt. 'Wijn beroert niet alleen de mond en de neus, maar ook de ogen die de kleur van de wijn detecteren en de oren die luisteren naar het geklok wanneer de wijn wordt ingeschonken'.

Ze vindt het moeilijk haar favoriete wijn aan te wijzen. 'Als ik er één kies, sluit ik andere geweldige wijnen uit.