We hebben 64 gasten en geen leden online

Wijnoverzicht week 31

Wijnwijs draait in de vakantieperiode op halve kracht en geeft daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:


 

Valse etiketten

Naar schatting 300.000 hl miljoen liter bulkwijn is verkocht als Côtes du Rhône en Châteauneuf-du-Pape. Dat is gebeurd bij het Franse bedrijf Raphaël Michel in de  Vaucluse. Dat betekent dat 10 % van de totale Rhône-wijnproductie is vervalst. De baas is nu op borgtocht van 1 miljoen euro op vrije voeten gesteld. De wijn werd overgegoten in flessen waarop namaak-etiketten werden geplakt. Het onderzoek naar deze omvangrijke fraude loopt al enige tijd en is nog niet afgerond.

 

Fraude Nieuw Zeeland

Een grootscheepse fraude bij Southern Boundary Wines in Wairapa, Nieuw Zeeland, is eind deze week bekend geworden. Het bedrijf vervalste voor duizenden dollars de jaargang en oorsprong van wijnen. Het vervalste bovendien etiketten en mengde wijnen van verschillende wijngaarden. Directeur, twee wijnmakers en een exportmanager zijn gearresteerd. Er lopen inmiddels 150 aanklachten, aldus de New Zealand Herald.

 

 

Helder van geest

Na een studie van 29 jaar heeft de San Diego School of Medicine gemeld dat matige tot stevige drinkers van 85 jaar en ouder mentaal gezonder zijn dan degenen die niet drinken. De ziekte van Alzheimer kwam in die groep aanzienlijk minder voor. Matig betekent hier 5 tot 7 dagen per week 2 glazen voor mannen en 1 glas voor vrouwen. Stevig: 4 voor mannen en 3 voor vrouwen. Wie al gezondheidsproblemen had, valt buiten de bevindingen. Alcohol kan de situatie dan zelfs verergeren.

 

Minder val-risico

De geleerden hebben weer een nieuw pluspunt ontdekt in matig drinken: 40 gram maximaal voor mannen en 24 voor vrouwen per dag. Wie zich daaraan houdt en 'mediterraan' eet loopt 20 % minder kans op hogere leeftijd te vallen. Het International Scientific Forum on Alcohol Research noemt als gezondheidsrisico-verschillen tussen matige drinkers en geheelonthouders: minder botontkalking, minder hart- en vaatziekten, minder dementie en beter functioneren.

 

 

Half-onthouder

Een NRC-mevrouw heeft de wijnwijsheid weer eens in pacht: “Geheelonthouding is natuurlijk het beste”, kraamt ze zonder enige nuance uit. Vooral dat woord ‘natuurlijk’. Hoe komt dat mens erbij als allerlei wetenschappers risico-vermindering voor bepaalde fysieke aandoeningen melden? Bovendien praat ze wijnzwartkijkers in de Gezondheidsraad na, die vinden dat we het wijnschap in de supermarkt maar beter links kunnen laten liggen. Zelfs 1 glas per dag is er één teveel, vindt dit college.

De NRC- mevrouw komt met tips om ‘half-onthouder’ te worden.  Van die voor-de-hand-liggende adviezen: eerst je dorst lessen, kleine glazen nemen, vaker nee zeggen, niet in je eentje drinken en-schrik niet- water bij de wijn doen. Dat laatste alleen al is een reden om geen glas meer aan te raken. Maar het mooiste komt nog: Bied je aan als BOB, zo luidt die tip. Hoe je op die manier half-onthouder wordt, is ons een raadsel.

Leve de krant die zoveel kwaliteit in zijn kolommen denkt te stoppen en al herhaaldelijk onderuit is gegaan.

 

 

Drinkgedrag Queen

Ingewijden hebben uit de school geklapt over het drinkgedrag van koninging Elisabeth. Die houdt van het aperitief Dubionnet. Ze drinkt bovendien elke dag 1 glas champagne van een wisselend, koninklijk goedgekeurd huis. Wijn drinkt de Queen zelden. En als dat al gebeurt, kiest ze doorgaans voor een Duitse dessertwijn.

Los daarvan slaat Elisabeth geen dag over zonder Afternoon Tea.