We hebben 107 gasten en geen leden online

Mosselwijn Philippine 2017

 

 

In Philippine in Zeeuws-Vlaanderen is als mosselwijn verkozen de Picpoul de Pinet 2016 van Domaine Guillemarine uit de Languedoc. De wijn is afkomstig van Kwast Wijnkopers uit Nieuw-Vennep. De wijn presenteerde zich als 'beste' tijdens een 'finale' proeverij met deskundige keurders, waarvoor – na een voorselectie - acht wijnen waren overgebleven. Aan twaalf bekende wijnkopers was gevraagd hun ultieme mosselwijn in te zenden. Tijdens de proeverij werden vanzelfsprekend Zeeuwse mosselen geserveerd.

 

Nieuwe leven
Voorheen werd het evenement georganiseerd door de Stichting Mosselfeesten. Maar enkele jaren geleden namen de gezamenlijke restaurateurs uit Philippine, verenigd in het samenwerkingsverband Culinair Mosselgezelschap, het vaandel van de stichting over. Woordvoerder Erik de Bruijne : “Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselgemeenten van Zeeland, met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven, maar nu willen wij dat nieuw leven inblazen".

 

Traditie gebroken

Vele jaren was de Philippiense mosselwijn een Pinot Blanc uit de Alsace. Dit jaar werd de traditie gebroken. De Picpoul wordt het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine geschonken. Van de Picpoul de pinet maakte ik de volgende beschrijving: deze wijn heeft een briljant gouden kleur, primair fruit van aroma’s van appel, peer en citrus, een florale toets van acacia en frisse zuren. De naam picpoul refereert aan de frisse stijl van de wijn die de 'bek' (poule) 'prikkelt' (pic). Picpoul de Pinet is de enige AOC in Frankrijk die vernoemd is naar een druif.

 

Mosselstad

 

Vroeger was Philippine een vissersstad met heuse mosselhaven, nu is het dorp het gehele jaar door, maar met name tijdens het mosselseizoen, een publiekstrekker. Over de mosselen hebben de ondernemers een rotsvaste afspraak; ze serveren uitsluitend de beste kwaliteit. Samen houden zij hiermee de naam en faam van Philippine als mosselstad hoog.

 

Culinair gezelschap

 

De wijnproeverij werd geleid door de Vlaamse cabaretier Joost van Hyfte die zorgde voor het nodige entertainment. Op de gastenlijst bevonden zich veel Vlaamse gasten, wijnkenners, fijnproevers, burgemeesters en de regionale zakenwereld. Het dorp waarin de horecaondernemers dagelijks hun kunsten vertonen is van oudsher een gewilde lunch- en dinerlocatie. Vlamingen en Nederlanders vinden elkaar er in hun voorkeur voor pure streekgeoriënteerde gerechten zoals mosselen, oesters, kreeft en andere Zeeuwse klassiekers.

 

Samenwerkingsverband

 

Burgemeester Lonink van Terneuzen sprak over deze bijeenkomst: “Dit is de ontmoeting van het jaar en voor mij een thuiswedstrijd, want ik woon in deze stad. Het gaat goed met Philippine. Vele mensen vinden de weg erheen, de stad staat op de kaart door de samenwerking van jonge en oude ondernemers en restaurateurs. Toen het mosselkantoor vorige week meldde dat het mosselseizoen was geopend en dat op de Belgische tv werd verkondigd, spoedden veel Vlamingen zich naar Philippine om de lekkernij te proeven. Helaas voldeden de mosselen nog niet aan de kwaliteit die de restaurants in Philippine verlangen en leverden zij nog geen mosselen aan hun bezoekers. Het samenwerkingsverband is voor de ondernemers van grote waarde: Zij wonen in één van de meest bourgondische regio’s van Nederland met een hoog gehalte ‘culinair bewustzijn’ en een grote mate van gastvrijheid. Daarom is er geen Vlaming dit niet weet waar Philippine ligt. Ten noorden van Philippine in ons eigen land is dat nog niet overal doorgedrongen. Daarom is samen een evenement als dit organiseren een mooie manier om de krachten te bundelen en daarbij Phjilippine op de kaart te zetten in Nederland. Wij volgen jullie vanuit het gemeentebestuur om dit in het voordeel van de gemeenschap mee te bevorderen”, aldus Lonink.