We hebben 126 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4017246
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1427
1461
4385
1372732
18156
55196
4017246

Uw IP: 18.233.111.242
12-08-2020 22:35

We drinken goedkoper

 

Wine Professional pakt uit

Met de elfde editie van de Wine Professional in de Amsterdamse RAI is een horecajaar geopend dat er voor de wijnhandel niet onverdeeld gunstig uitziet. De meeste importeurs verwachten dat de omzetten in 2013 pas op de plaats maken of zelfs iets teruglopen. Wijnen boven de 15 euro horeca-inkoop lopen uitgesproken slecht. Huiswijnen worden het meest verkocht. De inspanningen zijn daarom gericht op het leveren van kwaliteit tegen een bescheiden prijs. Anders laten horecaklanten het afweten en drinken ze thuis wel een fles. Voor de handel zitten op die wijnen maar beperkte marges.


In de categorie ‘feest- en gelegenheidswijnen’ blijven vooral Spaanse, Franse en Italiaanse alternatieven voor champagne tot zo’n 12.50 euro inkoop gevraagd. Cava’s, crémants en spumantes in die prijscategorie doen het best. Ze waren op de beurs rijk vertegenwoordigd. Vinites Haarlem kwam dit jaar zelfs uitsluitend met bubbels. De wijnimporteurs die wij in de RAI spraken hadden weinig goede woorden over voor marktverprutsers die industrieel vocht tegen dumpprijzen willen slijten. Jaap Kwast zei erover: ‘We moeten ons niet laten overkomen dat de markt vercocacoliseert’. Los daarvan ergert de wijnhandel zich in toenemende mate aan horecagraaiers die verhoudingsgewijs goedkope wijnen in dure wijnarrangementen zetten of ze in de prijs te veelvuldig ‘over de kop’ laten gaan. Daar zijn nog geen trefzekere wapens tegen gesmeed, al geloven de importeurs wel dat de wal straks het schip gaat keren.

 

Goedkoop loopt

 

Koninklijke Horeca Nederland maakte eerder gewag van een zorglijke prijsontwikkeling. Restaurants blijken hun prijzen in 5 jaar tijd met 16 % te hebben verhoogd, terwijl een belangrijke groep bezoekers, de (bedrijfs)gepensioneerden, sindsdien alleen maar heeft ingeleverd en anderen zonder baan zitten. Daarom lopen eetzaken met lage prijzen en een daarop afgestemde huiswijnen stukken beter dan topbedrijven, die al enige tijd minder florissant zaken doen, ook al omdat de zakelijke klandizie grotendeels is verdwenen. Mensen blijven wel uitgaan, maar bescheidener. En dat werkt óók sterk door in de wijnomzetten.

Niettemin verliep deze Wine Professional bepaald niet in mineurstemming. Het leek wel of de bezoekers er energie kwamen opdoen om eventueel nog komende tegenvallers in het bestedingspatroon beter te kunnen verwerken. De aanbieders hadden stevig uitgepakt. Er werd druk geproefd, al kwam ons het bezoekersaantal wat matiger voor dan in het voorbije jaar. En de organisatie, die ondanks enkele perioden van programma-vertraging perfect verliep, kwam deze keer ook met enkele noviteiten. Zoals het importeurstheater met dynamische proeverijen van wijnen tot 10 euro horeca-inkoop en het vinodroom, een proeverij-aanbod van 60 wijnen tot aan diezelfde prijsgrens. Bovendien konden liefhebbers in allerlei ‘masterclasses’ kennismaken met nieuwe wijnlanden, zoals Jordanië, Libanon en Egypte. Bij de grote proeverijen, compleet met kleine gerechten, was Duitsland dit jaar het sterkst vertegenwoordigd: de terroir-verschillen, de drie pinots en de spätburgunder waren de hoofdthema’s. Bij de eerste beviel mij vooral Hochheimer Kirchenstück 2005 van Künstler. Een Riesling van löss- en leemgrond, opvallend jeugdig in presentatie, volop fruit, elegant en met een fraaie balans.

 

Indruk

 

Andere puike wijnen die ik tijdens een rondgang proefde en indruk maakten:

  • *Champagne cuvée 1900 Riesling van Volxum ( Vinites)
  • *Barolo Calvallotto Bricco Boschis 2007 (Wijnengel)
  • *Domaine St.Préfort 2011 Châteauneuf-du-Pape ( Sanders)
  • *Chambolle Mussigny premier cru Les Sentiers 2010 Les Sentiers, Sigant (Vojacek)
  • *Bric Valdiano 2008 Roero Rosso ( Wijnengel)
  • *Michael Teschke Sylvaner 2009 oude stokken
  • *Domaine Garas 2011 Gascogne wit ( Ad Bibendum)