We hebben 75 gasten en geen leden online

Geen druppel achter stuur

Als het aan de Vlaamse provinciegouverneurs ligt, mogen we straks geen druppel alcohol meer drinken voor we de auto in stappen. Ook de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat pleit voor een nultolerantie. Maar dan met een minieme marge zodat wijnproeven zonder slikken nog wel kan en de pastoor een beker miswijn kan drinken zonder positief te blazen. Alleen bloednuchter mag je nog de weg op.

 

Toch krijgt het voorstel tegenwind vanuit onverwachte hoek. Zowel politierechter Mireille Schreurs van Aalst als haar collega Peter D’Hondt van Dendermonde vinden dat een stap te ver. “Dan riskeert iedere pastoor op de bon te gaan omdat hij een beetje miswijn heeft gedronken”.

 

Toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven), een autoriteit in zijn vak, relativeert dat. “Ik pleit ook voor een nultolerantie, maar met een ingebouwde minieme marge die vooraf overeengekomen wordt en bij wet vastgelegd. Het nulpunt bestaat immers niet in de wetenschap.”

Volgens de wet ben je strafbaar wanneer je een voertuig bestuurt met 0,5 promille alcohol of meer in je bloed. Dat komt overeen met een alcoholgehalte van 0,22 milligram per liter uitgeademde lucht.


Even wachten

Wij legden de Leuvense professor enkele gevallen uit het dagelijkse leven voor en vroegen hem hoe groot het risico is dat je positief blaast onder de huidige wetgeving (0,5 promille) en wanneer nultolerantie wordt ingevoerd.

 

*Iemand is naar een wijnproeverij geweest, heeft alles uitgespuwd en wordt op weg naar huis tegengehouden.

0,5 promille: "Dat zou geen probleem mogen geven. Ik zou hem of haar wel adviseren om gebruik te maken van de vijftien minuten wachttijd die wettelijk voorzien is. De kans bestaat immers dat er na zo een proeverij nog veel alcohol in het speeksel zit. Dat kan een positieve reactie geven, ook al is het niet representatief voor de hoeveelheid alcohol in het bloed. Na die vijftien minuten wachten, zouden die restanten normaal gezien moeten verdwenen zijn."

0,0 promille: "Als die persoon effectief alles heeft uitgespuwd, kan hij moeilijk positief bevonden worden. Bij een nultolerantie zou ik zeker gebruikmaken van de ‘vijftienminutenregel’, waarbij je de agenten kan vragen om een kwartier te wachten voor je blaast."


Liever marge

*Iemand drinkt ’s middags bij een zakenlunch twee glazen wijn en moet ’s avonds na het werk op weg naar huis blazen.

0,5 promille: "Normaal gezien heeft hij niets te vrezen. Je moet weten dat je ongeveer een uur na het drinken van twee standaard glazen wijn of bier 0,4 promille in het bloed hebt. Elk uur dat volgt verdwijnt daar ongeveer 0,15 promille van. Dus als die man of vrouw het enkel bij die twee glazen wijn gehouden heeft, hoeft hij of zij niets te vrezen. Je kan dus gemakkelijk zelf uitrekenen of je na het drinken van alcohol kunt rijden of niet. Maar bouw liever een ruime marge in."

0,0 promille: "Als hij die glazen tussen 12 en 13u heeft gedronken, is er normaal gezien probleem. Maar gingen ze pas om 14u aan tafel voor de lunch, is de kans groot dat de alcohol nog in het bloed zit en dat de chauffeur een positieve test aflegt."

 

Drempelwaarde

*Een pastoor wordt na de zondagsmis, waarin hij wijn heeft gedronken, tegengehouden voor een alcoholtest.

0,5 promille: "Als ik ervanuit ga dat die pastoor niet in elke viering een volle beker wijn drinkt, is er geen probleem. Zelfs al zou hij die ochtend drie diensten gedaan hebben."

0,0 promille: "Alles hangt van af hoeveel wijn hij heeft gedronken. Stel dat hij drie missen gedaan heeft tussen 9 en 12 u ’s ochtends en dat hij telkens de hoeveelheid van een standaard glas wijn in zijn kelk heeft gegoten, dan heeft hij een probleem. Heeft hij maar één mis opgedragen en een beetje wijn gedronken, zitten we allicht in de categorie van de likeurpralines, de Madeirasaus of de tiramisu met alcohol. Om de wetenschappelijke onzekerheid van elke analyse op te vangen, kun je het beste een drempelwaarde inbouwen. Die minieme correctie kan vermijden dat de pastoor die miswijn heeft gedronken tijdens de eucharistieviering, positief blaast. Tenzij hij overdreven heeft, natuurlijk."