We hebben 227 gasten en geen leden online

Oubollig wijnadvies

Serieus Belgisch wijnadvies in de media: ‘Je zit in een restaurant en wilt een lekker flesje bij het eten. Je doet je best om geen zuinige klant te lijken en kiest daarom niet de fles met de laagste prijs, maar een die net een paar euro duurder is. Een doordachte beslissing, vind je zelf. Maar ís dat ook zo?

 

Het antwoord is vaak: nee. Restauranthouders en sommeliers kennen hun klanten en hun psychologische zwakten. Ze wéten dus dat die meestal voor de op één na goedkoopste wijn kiezen om zich niet te laten kennen. Daarom maken ze op die wijn meestal de grootste winst. Als gast doe je hiermee niet de beste zaak. De goedkopere wijn lijkt dan toch de betere keuze.

 

Een andere reden die pleit voor die keus is dat de horeca het zich eigenlijk niet kan permitteren om een kwalitatief ondermaatse huiswijn te schenken. Het is hun visitekaartje. En dat moet uiteraard in orde zijn’.

 

Dat verhaal gaat hoogstens op voor lieden die kennelijk iedere wijn, ongeacht het begeleidende voedsel, goed vinden als die maar het goedkoopst of op één na het goedkoopst is. Maar er zijn ook nog andere wijndrinkers. En die gaan anders met zo’n aanbod om. Bovendien hebben de meeste restaurants een keuze uit een aantal ‘open’ wijnen die je per glas bestelt. Het lijkt ons dus een oubollig, achterhaald advies van media die aan wijnvoorlichting willen doen en daarbij hun eigen achterstand niet meer kunnen inhalen.