Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 254 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132227
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
464
1502
464
15256
27513
442528
6132227

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 05:38

Opa Vino vertelt

 

Wie iets oubollig of achterhaald vindt, hoor je nogal eens verzuchten: Ja ik hoor het al; opa vertelt! De zoveelste slem-site binnen onze grenzen met de vindingrijk gekozen naam culy.nl heeft dat vanuit kennelijk aangeboren zelfkritiek aardig dóór. Want daar hebben ze de rubriek: ‘Mr.Vino vertelt’. Staat voor kennis uit de oude doos, ons geserveerd als ging het om verse wijnwaarheden. De rubriektitel alleen al getuigt van verlepte originaliteit. Gejat van onze collega Tyler Colman, die als ‘Dr.Vino’ op een eigen, nationaal gewaardeerd blog publiceert in de Verenigde Staten. Bovendien een wijnkenner met een waarachtige PhD, een doctorstitel in politieke wetenschappen, en wijn-‘educator’ aan twee erkende universiteiten. In 2008 publiceerde hij z’n eerste boek, waarvan vrij vertaald de titel luidt: ‘Hoe regeringen, milieubeschermers, boeven en critici invloed uitoefenen op onze wijnkeuze’. De polderlandse nep-Vino heeft Mr. voor z’n fakenaam staan en suggereert daarmee een hele meneer te zijn. Hetgeen het gepronk met andermans pluimen dan weer logenstraft. Achter deze links en rechts ‘lenende’ website zitten Wayne Parker Kent, zichzelf noemende ‘uitgever van enkele meest gelezen online magazines’ en Monique van Loon, die wij ooit zagen opgevoerd als ’redactrice’ bij het netwerk Nu.nl. maar deze culi-website ‘uit passie’ voor eten, genieten en liefde voor online media zegt te zijn begonnen. De bedoeling is dat ‘het water je uit de mond loopt’ als je de ‘content’ leest. Dat deden wij, maar kregen eerder een obstipatie toen we lazen wat daar aan wijnbijdragen voor fris, trendsettend en ander fraais zou moeten doorgaan. Opa Vino, met wie ze daar zeggen een echte 'wijnkenner in huis te hebben',  kwam de laatste keer met allerlei oudbakken verhalen en tips waarmee een beetje wijnconsument al jaren klaar is. Lees mee en verplaats je naar de tijd van het allereerste wijn boek dat in ons land verscheen. Opa Vino maakte er zowaar nog indruk mee in het nationale treinkrantje voor domoren.  

 

“Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten.

 

 

Schenkvolgorde

 

Niet zelf verzonnen, maar uitgeroepen tot dé gouden regel: licht en droog eerst, dan zwaar(der) en zoet daarna. ‘n Aperitiefje om de eetlust op te wekken: champagne/sekt/prosecco/cava, met of zonder een scheutje crème de cassis, of een droge sherry, of probeer eens een kruidige Noilly Prat uit Frankrijk; ‘n glas wijn (meestal wit) bij het voorgerecht; ‘n glas wijn bij het tussengerecht (iets vollere witte, rosé of een lichte rode) en een of nog een glas bij het hoofdgerecht.

 

En we sluiten keurig af met een zoete dessertwijn, die overigens wit én rood kan zijn (zie ook: Mr. Vino’s zoete verleiding). Zit er een kaasplateau na het hoofdgerecht? Dan kan de wijn van het hoofdgerecht worden gedronken. Maar een mooie port kan ook, afhankelijk van het kaasplankje (zie ook: Mr. Vino’s artikel over kaas en wijn). Wordt er heerlijk nagetafeld en spreekt men nog niet met dubbele tong, dan kan een digestiefje de spijsvertering een slokje helpen. Keus te over (ook wat alcoholgehalte betreft). Mijn voorkeur: een Marc de Bourgogne.

 

Temperatuur

 

Even een misverstandje wegspoelen. Het heet kamertemperatuur voor rode wijn, maar dat is te heet. Deze term komt uit het verleden, toen de thermostaat nog uitgevonden moest worden en de kamertemperatuur zo’n 17-18 graden Celsius was. En dat is dus de temperatuur om rode wijnen te schenken. Is de wijn te warm? Zet hem (of haar) dan voor het serveren 20 minuten in de koelkast. Lichte rode wijnen (bijvoorbeeld uit de Beaujolais) zijn het lekkerst bij 14-16 graden.

 

Witte wijnen en rosés bij voorkeur koelen op 10-12 graden. Zet de wijn één uur in de koelkast, de temperatuur is dan perfect. Champagne is het lekkerst bij zo’n 8 graden.

 

Is de wijn té warm dan gaat de alcohol overheersen en wordt de wijn ‘té zwaar’. Witte wijnen verliezen hun aroma’s als deze té koud worden gedronken.

 

Decanteren

 

Decanteren. Moet dat en hoe moet dat?

Moeten is een zwaar woord. Maar drink je bij het ‘wilde’ hoofdgerecht een van deze 4 prachtige, wat oudere, B’s: Barbaresco, Barolo, Bordeaux of Bourgogne, dan is het zinvol om de fles over te schenken in een karaf. Reden? Om het bezinksel van de wijn te scheiden. Dit doe je door de wijn (echt kort voor het serveren) voorzichtig en traag in een karaf over te gieten.

 

Wijnen op jonge leeftijd met veel tannine, hebben ook baat bij decanteren. Je belucht ze als het ware, waardoor de smaak zachter, voller en ronder wordt. Schenk nu wel sneller de wijn in een karaf, om de wijn maximaal in contact te laten komen met zuurstof. Doe dit een paar uurtjes voor het serveren.

 

Drink je geen B of tanninerijke, jonge wijn? Maar wil je wel decanteren? Gewoon doen. De wijn heeft er geen baat bij, maar is leuk om te doen en brengt het gezelschap in een feestelijke stemming. Ook niet onbelangrijk, toch?

 

O ja, zet de oude B zeker 2 dagen voor het decanteren alvast rechtop; kan het bezinksel zakken naar de ziel (bodem) van de fles. En zorg ervoor dat de karaf mooi schoon is. Kies voor een karaf met een brede bodem voor de jongere wijnen (groot oppervlak waardoor de wijn meer zuurstof krijgt); voor de oudere wijn gaat mijn voorkeur uit naar een meer klassieke karafvorm.

 

Santé’.

 

En wat ons betreft: welterusten opa.