Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 178 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132151
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
388
1502
388
15256
27437
442528
6132151

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 05:05

Angst na wijnincident

 

Er heerst angst onder het KLM-cabinepersoneel.  Steward(s)essen zijn bang fouten te maken. De vakbond VNC spreekt van een vertrouwensbreuk. Aanleiding: enkele verboden glazen wijn.

 

De afgelopen maanden is de sfeer binnen het luchtvaartbedrijf omgeslagen, blikt de VNC terug. Die omslag is niet gekomen door alle bezuinigingsplannen, maar is de nasleep van het Johannesburg-incident. Deze zomer werden twee stewardessen ontslagen omdat ze tijdens de lunch wijn hadden gedronken, ofschoon ze ’s avonds laat nog terug moesten vliegen. En personeel mag volgens de regels binnen tien uur voor aanvang van de dienst geen alcohol drinken.

Ook twee andere collega’s hadden gedronken. Een van hen meldde zich daarop af voor de dienst. Uiteindelijk kreeg een stewardess een straf en keurde de rechter het ontslag van twee leidinggevende stewardessen goed. De rechter liet de vertrouwensbreuk het zwaarst wegen.

Het ontslag is bij veel van de negenduizend steward(s)essen hard aangekomen. Bij de VNC regende het telefoontjes en mailtjes. ‘Binnen KLM is een vreemde sfeer ontstaan. Je merkt dat mensen erg voorzichtig zijn geworden’. Ze zijn bang dat dingen verkeerd uitgelegd worden en zich dan op kantoor moeten komen verantwoorden, aldus het vakbondsblad.

Die angst heeft niet alleen met alcohol te maken, maar ook met waarschuwingsbrieven die werknemers krijgen als ze te laat komen of als er iets negatiefs over KLM wordt gemeld op Twitter of Facebook. De werksfeer aan boord zou eronder lijden.

Volgens de cao zijn er voor dit soort vergrijpen heel andere straffen mogelijk dan ontslag, vindt bondsvoorzitter Ton Scherrenberg. ‘De twee betrokken collega’s laten het hier ook niet bij zitten want op 14 januari wordt hun herzieningsverzoek behandeld bij de rechtbank in Haarlem.’

KLM zegt in een reactie dat dit het sfeerbeeld is zoals de VNC dat oproept. ‘Wij willen alleen benadrukken dat veiligheid voor alles gaat. Het personeel is goed getraind en kent de regels voor alcoholgebruik. Daar hoor je je aan te houden.’