Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 165 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5661918
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1216
1966
6633
12512
1216
9670
5661918

Uw IP: 3.230.119.106
01-10-2020 15:46

Wijnschrijver bekeerd

Hoe hebben we het nou met onze wijncolumnist Harold Hamersma? Hij heeft afgelopen weekeinde in de ‘kwaliteitskrant’ NRC de Nederlandse wijnboeren met een pauwenveer gestreeld, nadat hij er een maand of vijf geleden nog de zweep over heeft gehaald. Een opmerkelijke bekering. Hoe dat komt? Harold legt het persoonlijk uit:

 

‘Ik zie een kentering. Vooral de afgelopen paar jaar krijg ik steeds betere wijnen van eigen bodem in het glas. In een aantal Nederlandse sterrenrestaurants maakt de vaderlandse driekleur rood-wit-rosé inmiddels deel uit van het wijnarrangement. Niet alleen omdat ‘authenticiteit’, ‘ambachtelijk’ en vooral ‘lokaal’ tegenwoordig nu eenmaal gastronomische buzzwords zijn. Maar simpelweg ook omdat de kwaliteit flink vooruit is gegaan’.

 

Verrast

En dat bijvoorbeeld ook KLM zijn gasten in de Business Class trakteert op Nederlandse wijn gebeurt niet uit louter chauvinistische overwegingen, vindt Hamersma. Tijdens de selectie kwam er verschillende malen wijn van eigen bodem als winnaar uit. Ook hij erkent een paar maal te zijn verrast. ‘Bij de proeverijen die ik organiseer, en waarbij ik met verschillende specialisten maandelijks een honderdtal wijnen proef, schaarden zich onder de beste het afgelopen jaar twee keer een wijn uit Limburg en eenmaal eentje uit Zeeland. In de nieuwe editie van De Grote Hamersma staan acht Nederlandse wijnen, terwijl het er in de vorige nog maar twee waren’.

 

‘Niet blij’

Dat is positievere taal dan een paar maanden terug is verschenen op pagina 147 van het ‘Handboek voor de moderne wijnliefhebber’. Daar zegt Hamersma dat die polderlandse wijnen eind jaren ’90 nog dun en zuur waren. ‘Nu is er sindsdien veel ten goede veranderd. Maar desalniettemin: blij word ik er niet van, van de Nederlandse wijnen. Zelfs de beste Nederlandse wijn smaakt niet bepaald subtiel en verfijnd. Aardig om eens te proeven, leuk om als curiositeit aan een buitenlandse kennis cadeau te doen, maar daar blijft het bij’.

 

Op 23 mei schreef  Wijnwijs over deze zweepslag in een column: ‘Leuk is anders’. En sindsdien is Harold kennelijk tot de bevinding gekomen dat zijn geseling wat al te straf is geweest. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zullen we maar zeggen.

Column: Wij van Het Handboek