Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 152 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5661904
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1202
1966
6619
12512
1202
9670
5661904

Uw IP: 3.230.119.106
01-10-2020 15:41

Tesch de pop-wijnboer

 

 

Hoe Riesling Unplugged

doorbrak bij rockbands

 

 

Z’n bulderende lach echoot nog na in mijn oren. Martin Tesch, eerder in de biochemie, is gek op z’n eigen humor. Daar neem ik tussendoor af en toe een verplichte teug van tijdens de proeverij van zijn uitgesproken ‘terroir’-wijnen in Langenlonsheim, wijndorp in de Duitse Nahe. Het Duitse Wijninstituut heeft ons daar tijdens een persreis langs geloodst, omdat doctor Martin Tesch in de wijnwereld een buitenbeentje is. Maar dan wèl een die opmerkelijke omzetcijfers maakt.

 

Verveling

We zitten in een proeflokaal, met als blikvanger een uitzonderlijke gitaar. De relatie met wijn is het woord ‘unplugged’. Tesch, eerder onderzoeker in de drankenwereld tussen een verzameling saaie ‘nerds’, dacht er aanvankelijk niet over het achttiende eeuwse familiebedrijf van zijn ouders over te nemen. Maar na z’n beroep een aantal jaren in -wat hij noemt- verveling te hebben uitgeoefend, besloot hij puur voor de wijn terug te keren naar zijn geboortedorp. Daar keerde hij de ingeslapen boel op een onorthodoxe manier ondersteboven.

 

 

Verdubbeld

Martin wilde wijnen die ‘specialer’ zouden moeten zijn dan wat er gemiddeld uit de streek komt. Hij concentreerde zich op Riesling in enkele hooggelegen wijngaarden, doorsneden door de regio-rivier. En die wijn moest vooral ‘droog’ zijn. Daar was ook al een naam voor bedacht, maar die mocht van het Wijngezag niet op het etiket. Toen bedacht Tesch: Unplugged, een aanduiding die wel werd toegestaan, maar de eerste jaren geen brood op de plank bracht. Een buitenlands woord op een Duits etiket, dat kón in die dagen helemaal niet. ’Ons imago liep er een enorme deuk mee op’. Maar na zo’n jaar of drie moeizaam ploeteren keerde het tij. In 2003 kwam er een telefoontje van een popgroep. Of die eens langs mocht komen. Er kwam geen contract uit, maar wel een muzikale toernee, met Riesling Unplugged van Tesch als ‘eyecatcher’. Sindsdien is de wijn steeds bekender geworden. Van het een kwam het ander, zodat het wijngoed niet lang daarna een party hield voor allerlei bands, waar muzikanten zich verbaasden over het wijnmakersvak. Ze hadden er geen benul van dat ‘people do wine’ en wat daar zoal voor komt kijken. De Duitse popband Die Toten Hosen zorgde in feite voor de ‘doorbraak’. Vanaf die tijd is de omzet van ‘Unplugged’ verdubbeld. Het is geen gemengde wijn, er worden geen enzymen gebruikt en aanzoeten is vloeken in de kerk.

Waarom die Riesling inmiddels zo populair is? Ga maar eens na wat voor ingewikkelde wijnnamen er in Duitsland zoal de ronde doen.

Dan is 'Tesch Unplugged 2013' op een etiket toch een stuk eenvoudiger dan 'Langenlonsheim Löhrerberg Riesling trocken Spätlese 2013'.

 

Eigen dop

Tesch doet al lang niets meer met kurk. In 2005 was Martin de eerste Duitse wijnmaker die zelf een schroefdop ontwikkelde, bestand tegen hoge druk vanuit de fles. Hij vond in Mannheim de machinefabriek die zo’n schroefdop kon maken. Baccardi bood hulp bij de samenstelling. De ‘inlay’ bestaat niet uit siliconisch materiaal maar uit tin. En het risico van een exploderende fles is uitgesloten.

 

Nog een bijzonderheid bij Tesch: de etiketkleuren ‘sporen’ met die van de Londense metrolijnen. Verder zie je op het label het portret van een betovergrootvader, dat model staat voor de lange familietraditie. Waarmee niet gezegd is dat Martin een traditionele wijnmaker is.

 

 

Gemakkelijk

Ik proef de Unplugged 2013 die Tesch zelf beschouwt als de beste van de laatste 5 jaar. Hij heeft 11,2 % alcohol en nog geen 2 gram restsuiker. Geen gemakkelijk jaar in dat deel van de Nahe. De wijn is aan de dunne kant en zit matig in het zuur. Tesch gaat het vooral om ‘duidelijk, gemakkelijk en een snelle omloop’. Hij houdt, als ik de tekst daarover in de recente Duitse Gault Millau goed interpreteer, meer van de kassa dan van een duidelijk ‘gevinifieerd’ onderscheid tussen de verschillende jaargangen. Tesch is ook geen lid van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) ‘Internationaal werkt dat niet voor ons. Maar intussen doen we wel wat we willen'.

Het jaar 2012 is er hier beter afgekomen. Rijpe oogst. Geen schimmel. Wat er een oogst later de fles in ging, kwam eerder van een ‘wijnmakersjaar’.

 

Nooit gedacht

We proeven bij Tesch ook ander wijnjaren.

 

Uitschieters:

*Krone Riesling 2006. Kruidige smaak. Bij het fruit nadruk op perzik. Petrol-aroma. Er was sprake van een slecht wijnjaar, maar het resultaat mag er zijn.

*Krone Riesling 2008. Opmerkelijke balans fruit-zuren-alcohol. Frisse aanzet met aangename vrucht-aroma’s. Lange finale.

 

In het algemeen maakt Tesch complexe droge wijnen met een hoog gehalte aan mineraliteit. Hij is wars van compromissen en houdt vast aan een uitgesproken mening over ‘Lageweinen’, die vooral de bodemhistorie weerspiegelen. Daar heeft hij het een heel eind mee gebracht: ’Nooit gedacht dat ik ooit zoveel wijn in zoveel landen zou verkopen’.

( Import: Lekker Sapje Leiden; Joost & Joost Utrecht. Tesch-wijnen: Löhrenberg, Krone, Königsschild, Karthäuser, St.Remigiusberg, Deep Blue Spätburgunder)