Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 108 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5661866
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1164
1966
6581
12512
1164
9670
5661866

Uw IP: 3.230.119.106
01-10-2020 15:22

Wat wijnwaarde bepaalt

Met apps kan er veel. Ook in de wijnbranche. Maar dat die nieuwste Vivino alle wijnexperts in één klap overbodig maakt, lijkt me een te optimistische conclusie voor de ‘makers’ van die app. NRCQ schrijft erover alsof wijnvolk met belegen flessen in de kelder maar een paar keer digitaal hoeft te vingeren om te weten wat er voor kapitaal in huis is. Maar de werkelijkheid is anders. Goed, je krijgt oorsprong-details over de bewuste wijn en hoeveel ‘likes’ die wereldwijd wel niet heeft gescoord. Maar nog altijd bepalen zaken als de toestand van fles, inhoud, kurk en etiket met de mate van beschikbaarheid wat zo’n fles ‘gemiddeld’ waard is. En dat kan per windstreek op de globe verschillen. Dus: mooi die Vivino, maar bepaald niet almachtig. Een deel van de info in NRCQ:

 

'Het idee van de app is simpel: je maakt een foto van het etiket van een wijnfles en Vivino geeft je informatie over de wijn die erin zit: wat de gemiddelde prijs is, van welke druif en welke wijngaard de wijn komt, bij welk eten hij past en wat anderen van de wijn vonden.

 

Iedereen kan een score tussen de 1 en 5 sterren geven, optioneel kun je een tekstje toevoegen en vertellen waar je de wijn voor welke prijs kocht. Je kunt ook per locatie zoeken: wat is de beste wijn bij mijn supermarkt? De app is gratis, voor wie beter overzicht in zijn ‘wijnkelder’ wil is er een pro-versie voor 4,49 euro'.

 

Zoals gezegd: je komt wat meer te weten over zo’n wijn. Maar voor een nauwkeurig expertise is er meer nodig. Opmerkelijk trouwens dat nog geen enkele veilingexpert in ons land hier commentaar op heeft gegeven.