We hebben 156 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3694488
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
522
6580
522
1045592
49011
58704
3694488

Uw IP: 34.204.191.0
24-02-2020 09:08

Gegoochel met wijnstudie

Hoe meer een Universiteits- college aan wijn uitgeeft, des te beter zijn studenten presteren. Dat bleek een foute hypothese te zijn uit een Britse wetenschappelijke studie. Die had betrekking op de universiteit van Cambridge en had als doel de correlatie aan te tonen tussen (matig) alcoholgebruik en intelligentie. De universiteit kent 30 colleges verspreid over de stad. Het tijdschrift The Economist vond het maar een slordig onderzoek en ging na waar het mis ging. Een nauwkeurige analyse leverde totaal andere resultaten op.

 

De totale wijnconsumptie van een college hangt samen met de topscores van de studenten. Dit verband kent volgens de studie een r2-score van 61% — waarbij 100% een sterk lineair verband aantoont en 0% geen enkel verband. The Economist berekende vervolgens de wijnconsumptie per student, wat de correlatie deed dalen tot 56%, een nog steeds significant percentage.

 

Maar wijnconsumptie blijkt met nog meer zaken verband te houden dan uitsluitend met academische prestaties. Bijvoorbeeld met de rijkdom van het college zelf. Cambridge heeft tientallen verschillende colleges, waarvan sommige ‘rijk’ en andere ‘arm’ zijn en het statistisch verband tussen het wijnbudget en de rijkdom van het college bedraagt 64%.

 

Bovendien zijn ‘rijke’ colleges meestal ook ouder en genieten ze meer prestige. Het verband tussen de ouderdom van een college en de per capita wijnuitgave is dan ook 61%. Zulke colleges trekken bovendien meestal ook studenten aan met een hogere sociale status. En ze organiseren ook conferenties en andere evenementen waar wijn wordt geserveerd. Zo kun je nog wel even doorgaan.

 

De les uit deze analyse is volgens The Economist dat de data ons onmogelijk alles kunnen vertellen en dat interpretaties van onvolledige studies als deze op onjuiste veronderstellingen rusten. Tot slot kunnen dergelijke onvolledige statistische rapporten nooit alle alternatieve verklaringen helemaal uitsluiten.

 

Eerder Brits-Amerikaans onderzoek bracht aan het licht dat intelligente kinderen (zowel Britse als Amerikaanse) later regelmatiger en meer alcohol gingen drinken dan hun minder intelligente leeftijdsgenoten. Ook dronken ‘zeer intelligente’ Britten later bijna 80% meer alcohol dan minder intelligente testpatiënten uit het onderzoek.

 

Maar ook hier waarschuwen wetenschappers voor een verkeerde interpretatie van de studies: hoger alcoholgebruik correleert met intelligentie, maar meer drinken maakt je niet intelligenter!