We hebben 145 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Minste agressie bij rode wijn

Wat doen wijn, bier en sterke drank met je ‘agressie’. Dat hebben onderzoekers van het Londense King’s College bestudeerd. Resultaat: rode wijn maakt het minst agressief. In de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar voelt 30 % zich na het gebruik van gin, rum of wodka wel degelijk agressief. De British Medical Journal doet uitvoerig verslag van het onderzoek.


In 21 landen hebben ruim 29.000 proefpersonen tussen 18 en 34 jaar laten weten welke emoties zij het afgelopen jaar bij het drinken van bier, wijn (rode en witte) en sterke drank (zoals gin, rum en wodka) hebben ervaren. Na het drinken van sterke drank voelde 30% agressie. Bij rode wijn was dat het minst het geval: 3 %. Wel voelde 60 % zich na het drinken van rode wijn vaak vermoeid. En 52 % meldde een ontspannen gevoel.


Sterke drank wekte ook andere emoties op. Zo voelde na consumptie bijna 60 % zich energiek en zelfverzekerd en 43 % ‘sexy’.  Uit de analyse bleek verder dat zware drinkers zich vijf keer vaker energieker en zes keer agressiever voelen dan personen die niet vaak drinken.

 

Onderzoeksauteur Mark Bellis liet weten dat sterke drank vaak sneller wordt gedronken dan bijvoorbeeld bier en wijn. Dat heeft dan tot gevolg dat bepaalde emoties vaker worden ervaren. Omdat het alcoholniveau snel stijgt, is het brein minder goed in staat is deze impulsieve gevoelens te onderdrukken.
 

Beperkingen

De studie heeft haar beperkingen. De deelnemers aan de enquête boden zichzelf aan, wat mogelijk al een gekleurd beeld oplevert. Ook is er geen rekening gehouden met de hoeveelheid geconsumeerde alcohol bij elke aparte gelegenheid met al dan niet verscheidene soorten drank. De antwoorden zijn bovendien sowieso afhankelijk van de subjectieve herinnering van de bevraagde. Tot slot spelen ongetwijfeld ook nog andere factoren mee dan enkel het type alcohol, zoals de gemoedstoestand van de drinker en/of de sociale situatie op het moment van consumeren.