We hebben 121 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Drug-wijn maakt slachtoffers

In het Waalse Gembloers is een man op het nippertje aan de dood ontsnapt toen hij tijdens een feestje met vrienden een glas wijn dronk. Daar bleken de partydrug MDMA en ethanol in te zitten. De fles was gekocht in een staatswinkel die douanevondsten verkoopt en kwam uit een nooit afgehaald pakket. Een tweede fles is in beslag genomen. De man dronk met twee andere vrienden uit de bewuste fles. Die moesten eveneens in het ziekenhuis worden opgenomen. Een vierde man had z’n glas nog niet aangeraakt.


De fles in kwestie was een Italiaanse witte wijn die voor € 3,50 werd verkocht in Finshop. Deze winkel in het plaatsje Gembloers werkt samen met het Belgische ministerie van Financiën en verkoopt spullen die de douane aan de grens tegenhoudt en de inhoud van nooit opgehaalde postpakketjes.

 

IN COMA

De koper, Rudy, schonk de wijn toen hij zaterdag drie vrienden over de vloer had. In een interview met RTL-TVI beschrijft zijn vriendin dat de mannen zich al snel vreemd gingen gedragen. "Ze begonnen te klappertanden, te zweten en één werd zelfs helemaal paranoïde. Een ander dronk met grote teugen een fles water leeg".

De vriendin twijfelde geen moment en belde direct de hulpdiensten. Ondertussen ging het steeds slechter met Rudy: "Zijn gezicht was gezwollen, zijn ogen stonden bol en en zijn blik stond op oneindig. Hij was onverstaanbaar". Eenmaal in het ziekenhuis kreeg hij een hartstilstand en moesten de artsen hem kunstmatig in coma brengen. Zijn toestand is nu stabiel. Ook de toestand van de twee anderen is redelijk.

 

EXPLOSIEF

Bij nader onderzoek bleek de wijn uit een ongeopend postpakket te komen en grote hoeveelheden MDMA en methadon te bevatten. Volgens Vincent Marq, openbaar aanklager van het gebied Namen, zijn de precieze hoeveelheden drugs onbekend maar gaat het om "een explosieve mix voor het lichaam". Omdat de fles verder ongeopend was, moeten de drugs waarschijnlijk al zijn toegevoegd bij het bottelen. Ook is het mogelijk dat de fles voor het toevoegen van de drugs is geopend en later van een nieuwe kurk is voorzien.

(Bronnen: De Standaard en AD)