koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 120 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Wijnoverzicht week 34

TOT 4 SEPTEMBER draait Wijnwijs wegens de zomervakantie nog op halve kracht. In die periode daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:

 

RECHTER: ZoMerlot mag

Ilja Gort mag ZoMerlot blijven verkopen, heeft de kort-geding-prechter beslist. De naam is gekoppeld aan het woordmerk La Tulipe. En dat geeft geen misverstand met de Sum-merlot van wijnimporteur LFE die het geding had aangespannen, aldus de uitspraak.

 

TIEN GOUDEN PLAKKEN

Bij de wijnkeuring der lage landen hebben 45 Nederlandse wijnboeren met 167 ingestuurde wijnen 10 gouden medailles binnengehaald. De meeste medailles gingen naar wijnen van de johanniter-druif. Driemaal goud kreeg Betwuws Wijndomein Linge. Tweemaal St.Martinus in Vijlen.

 

WIJNBUIT KWART MILJOEN

Meer dan 300 flessen wijn ter waarde van een kwart miljoen euro zijn gisternacht gestolen uit een private kelder in de catacomben onder Parijs. De dieven braken een muur weg. Hoe ze de wijn boven hebben gekregen is nog een raadsel.

 

Oud(st)e wijnvondst
Archeologen hebben bij het Siciliaanse Agrigente wijn uit de kopertijd gevonden. Het residu zat in ongeglazuurde potten. De vondst wijst erop dat in Italië al zo’n 6000 jaar geleden wijn werd gemaakt. Wetenschappers noemen deze oudste wijnvondst tot heden uitzonderlijk.

 

Wijnambassadrice
De vereniging van Limburgse wijnboeren heeft een nieuwe ambassadrice. Het is vinologe Annaline Doelen, eigenares en gastvrouw van het Maastrichtse wijnrestaurant Mes Amis. Bij de opening van het Preuvenement zei verenigingsvoorzitter Verstegen dat Annaline zich al jaren hartelijk en deskundig inzet voor de Limburgse wijn. Iedere maand selecteert ze een regionale wijn voor het restaurant. Ook krijgen Limburgse wijnmakers daar geregeld een podium om uitleg over hun wijnen te geven.


Frans en Italiaans keldert
Frankrijk wacht een historisch lage wijnoogst. De kleinste sinds 1945, zegt FranceAgrimer. Het ministerie van landbouw voorziet een val van 18 %, maar die schatting is nog aan de optimistische kant, vindt FranceAgrimer. Schaarste wordt niet verwacht omdat de kelders nog goed zijn gevuld met vorige jaargangen. Het ministerie noemt een opbrengst van 37.2 miljoen hectoliter.

In Italië is de ramp nog erger. Daar zal 25 % minder worden geoogst: zo'n 41 miljoen hectoliter op z'n gunstigst. In Umbrië en Latium wordt zelfs met 40 % verlies gerekend door het grillige weer.

 

Rhône oogst vroeg
Het is al in jaren niet voorgekomen dat de zuid-Rhône al op 21 augustus met de oogst is begonnen. In het noordelijk deel gebeurt dat pas op z’n vroegst op 4 september, twee weken eerder dan in 2016. In het zuiden is het de laatste weken extreem heet geweest. Inter Rhône verwacht een kleinere oogst, maar van hoge kwaliteit. Ook in Bordeaux is de oogst nu begonnen.

 

Minder wijnbedrijven
Tussen 2010 en 2016 is het aantal Duitse wijnbedrijven met 17 % afgenomen, tot 16.898. Dat valt op te maken uit de gegevens van de statistisch dienst van de Bondsrepubliek. Het totale wijnareaal van 100.000 hectare bleef intact. Andere wijnboeren namen de wijngaarden van de verdwenen bedrijven over. De gemiddelde bedrijfsomvang in hectaren liep daarmee van 4.8 tot 5.9 op. Zo’n 890 bedrijven bezitten nu meer dan 20 hectare. Ze vertegenwoordigen daarmee 60 % van het totale Duitse wijnareaal.

 

In pers doodgedrukt
Tijdens het repareren van zijn wijnpers is wijnboer Bernard Rouanet in Cesseras Minervois doodgedrukt. Het ongeluk gebeurde toen hij opdracht gaf de machine opnieuw te starten. Het dorp treurt om het verlies van een sympathieke en bekwame vakman.

 

Chili ‘is cabernet’
Chileense wijnen moeten al tijden niet meer worden beschouwd als veilig maar saai, aldus de bekende wijnmaker Aurelio Montes. De kwaliteit is aanzienlijk gestegen. Niet langer dient de carmenère als nationale druif te gelden, maar de cabernet sauvignon, vindt Montes, die zijn wijngaarden voor 70 % met dit ras heeft beplant. Maipo beschouwt hij als de beste ‘habitat’ voor de cabernet.

 

Pittig conflict
Brad Pitt, met Angelina Jolie eigenaar van het château Miraval in de Provence en bezig met het regelen van zijn echtscheiding, heeft een hoog opgelopen conflict met zijn lichtplan-ontwerpster. Odile Soudant , die wel 17 man inschakelde om het plan uit te voeren, is intussen ontslagen. Brad houdt vol dat Soudant alleen maar z i j n ontwerp heeft uitgevoerd, terwijl Odile zweert dat het haar eigen creatie is. Zij heeft al 4 miljoen binnen maar heeft nu een aanvullende rekening gestuurd voor achterstallige betaling en reputatieschade van nog eens 6 euro-ton. Miraval raakte in 2012 in één klap bekend met de rosé van die naam.