We hebben 151 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Belgen vrijwillig droog

Al meer dan 50.000 Belgen hebben besloten in februari gen glas wijn, bier of sterke drank aan te raken. Ze doen vrijwillig mee aan de nationale actie 'Tournée Minérale'.


Een opvallend hoog aantal deelnemers, vindt actieleider Steven de Bondt. te "We hadden gerekend op 15.000 deelnemers. Dat het er nu al zo veel zijn hadden we niet verwacht."

De alcoholconsumptie ligt in België vrij hoog. In 2013 dronk 82 % van de Belgen en 84 % van de Vlamingen alcohol. Met de Tournée Minérale wil de organisatie mensen bewust maken van hun gedrag: "Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor veel Belgen maakt het deel uit van hun dagelijkse routine", aldus De Bondt.

Voor veel deelnemers van Tournée Minérale is afvallen één van de redenen om mee te doen. Daarnaast hopen ze hun gezondheid te verbeteren en beter te kunnen slapen.

Tournée Minérale is niet de enige actie waarbij mensen worden opgeroepen hun glas een maand te laten staan. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die een maand (of langer) geen alcohol drinken. Zo is er Dry January, dat is overgewaaid uit Groot-Brittanië.


In maart kunnen mensen meedoen aan de Nederlandse variant: IkPas. Deze uitdaging duurt 40 dagen en loopt tijdens de traditionele katholieke vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 1 maart 2017 tot en met zondag 9 april. Tot nu toe hebben zich zo'n duizend Nederlanders ingeschreven voor IkPas.

DE VOORDELEN VAN EEN MAAND NIET DRINKEN:

  • Je kunt je beter concentreren
  • Je slaapt beter
  • Het geeft een gunstig effect op je bloeddruk en cholesterol
  • Je lever kan zich herstellen
  • Je kans op kanker en diabetes daalt
  • Veel mensen vallen af

 

Begin januari maakte RTL Nieuws een reportage over Nederlanders die deelnemen aan Dry Januari. In de video hierboven leggen Margreet en haar man Tim uit waarom zij daar aan meedoen: