We hebben 153 gasten en geen leden online

Wijnwijs gaat zomeren

Voor juli en augustus geldt bij Wijnwijs de zomerdienst. Dan zijn verschillende landsdelen met vakantie en trekken ook veel van onze buitenlandse volgers erop uit. Ze kikken dan bijvoorbeeld af van hun Wijnwijs-verslaving. En vaker dan voorheen reageren ze positief op het advies: laptop en tablet thuis laten. En telefoon alleen voor noodgevallen gebruiken. Moeilijk voor de ware adicten, maar die oefenen de komende dagen dan maar. Onze huis-papegaai Mozart vindt het maar niks dat vreemden hem de komende tijd gaan verzorgen. Hij versnippert (zie video) met kromsnavel vakkundig alles wat maar met vakantiegidsen en reisadvertenties te maken heeft. Toch zal ook hij eraan moeten wennen dat het een paar maanden stiller wordt om hem heen. Uit protest krijst-ie al dagen vaker dan ons lief is: donder maar op. Daaraan geven wij vanaf vandaag gevolg. Om straks opgeladen weer op weg te gaan naar nieuwe dag- en maandrecords aan ‘unieke’ bezoekers.

Hoe je indruk maakt met wijn

Aan tafel als ‘wijnkenner’ indruk maken op je klanten. Dat kan alleen met voldoende kennis van zaken. Met gokken en snoeven kom je er niet . En wee je gebeente als je een ‘faux pas’ maakt. Vijf tips om niet door de mand te vallen geeft sommelier Jan-Willem van der Hek die eerder in De Hoefslag en De Nederlanden de zogeheten ‘wijnkenners’ leerde kennen.

 

*Zorg voor een correcte uitspraak


Het begin van wijnkennis is volgens Van der Hek dat de namen goed worden uitgesproken. Daar zitten soms hele lastige bij. Komen die moeiteloos uit de mond rollen, dan toon je je kennis direct al. Frappant is in dit verband de uitkomst van een Canadees onderzoek van de Brock University van enkele jaren geleden: consumenten zijn bereid om meer te betalen voor een wijn met een moeilijke naam, ook al is de kwaliteit hetzelfde.

 


*Geef duidelijk aan wat je wilt


Je kunt beter overkomen op je zakelijke klant door duidelijk te zijn tegen de sommelier, zegt Van der Hek. Dat hoeft niet per se aan tafel met de klanten erbij. Het kan bijvoorbeeld ook vooraf. Daarmee maak je het ook makkelijker voor jezelf. Bespreek hoe je de maaltijd wilt laten verlopen. Bij een zakelijk gesprek is het bijvoorbeeld soms beter een fles wijn te nemen dan een wijnarrangement. Dat laatste lijkt leuk, maar die wisseling van glazen onderbreekt het gesprek steeds. Ook handig is tevoren te overleggen over de prijs van de gekozen wijnen. Want achteraf voor een verrassing komen te staan als je de rekening krijgt, is niet prettig en kan zelfs gênant overkomen.

 


*Kies onbekende(re) wijnstreken


Wijnkennis blijkt volgens Van der Hek ook uit bewust niet kiezen voor grote, bekende wijnen uit de Bourgogne of Bordeaux. Het klinkt stoer, maar je valt een beetje door de mand als er aan tafel vervolgens toch voor iets totaal anders wordt gekozen. Imposanter is het om een onbekende(re) wijn te kiezen bijvoorbeeld uit de middenklasse op de wijnkaart.

 


*Entertain eens met gerelateerde wijnfeiten


Breng andere weetjes over wijn ter tafel. Die hoeven niet eens over de wijnen zelf te gaan, want dan loop je meer risico de mist in te gaan. Bespreek bijvoorbeeld iets dat aan wijn is gerelateerd, zoals het Sideways-effect wanneer er een Merlot of Pinot Noir op tafel komt. De met een Oscar bekroonde film over wijn bevatte de uitspraak van de hoofdrolspeler dat ‘If anyone orders Merlot, I’m leaving.’

 

Aan de andere kant jubelde 'Miles' over Pinot Noir. De film zou in de VS een dramatisch effect hebben gehad op de verkoop van Merlot en tegelijkertijd bij Pinot Noir het omgekeerde hebben veroorzaakt. Er werd zelfs een onderzoek aan gewijd door de American Association of Wine Economics. Die studie bevestigde dat Sideways de verkoop van Pinot Noir inderdaad significant stimuleerde maar nuanceerde het ernstige effect op Merlot. Overigens was het Sideways-effect volgens Van der Hek wel typisch voor de Amerikaanse markt.

 


*Ken de trends, maar volg ze niet blind


De populariteit van bepaalde wijnen kan nogal eens wisselen. In 2008 bijvoorbeeld werd de droge Riesling een duidelijke trend, blikt Van der Hek terug. Ook wijnen uit Oost-Europa en gekoelde rode wijn waren ooit een trend. Overigens noemt Van der Hek het vragen om een ijsblokje in witte wijn als ‘not done’.

 

Het gevaar van trends volgen is dat je ook moet weten wanneer die weer voorbij zijn. In een restaurant beginnen met droge Riesling hebben we volgens Van der Hek ook wel weer gehad. Dan moet je weer op zoek naar iets nieuws.


(Bron: Managements Team)