We hebben 55 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4652810
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
816
1314
816
4639125
41596
149310
4652810
Uw IP 54.196.86.89
Server Time: 2018-05-21 13:00:03

COLUMN: Liegen als vak

 

Wijnvoordeel rommelt met de waarheid

 

Hoelang kan prijsbokser Wijnvoordeel nog ongestraft doorgaan met een ‘marketingstrategie’ die wijndrinkers op het verkeerde been zet? Al enkele jaren volgt Wijnwijs de escapades van Gorredijk, waar de trucs om klanten binnen te harken of vast te houden bijna onuitputtelijk zijn. We hebben daaraan al vaak aandacht besteed en beweringen boven water gehaald die Wijnvoordeel op z’n minst als typering meegeven dat de waarheid daar verschillende interpretaties kent.

Liegen mag kennelijk in de ‘marketing’ zolang er maar geen klachten over komen. En zijn die er toch, dan proberen slimme advocaten het vermeende bewijs daarvoor door te prikken. Hoogstens komt de prijsbokser er met een waarschuwing van af. Wijnvoordeel lijkt, zie enkele uitspraken van de Reclame Code Commissie, het leven dan wel te beteren, maar lacht in feite om de ‘machtsmiddelen’ die tot nog toe zijn toegepast om Gorredijk tot integer en transparant gedrag te dwingen. Bij de rechtbank is nog nooit een klacht tegen Wijnvoordeel aanhangig gemaakt, omdat niemand zich daartoe geroepen voelde. Ook de georganiseerde wijnhandel niet. Daar beseffen ze intussen wel dat je voor waterdichte bewijzen van goede(n) huize moet komen. Die zijn op het vlak van misleiding en onwaarheid inmiddels wel te leveren.


Geen collectief

Tijd dus voor actie. Maar die is van teleurgestelde klanten niet te verwachten. Die kennen elkaar niet eens, laat staan dat ze een collectief hebben gevormd om de trucs van Wijnvoordeel overtuigend aan de kaak te stellen. De Autoriteit Consument en Markt gaat er ook niet achteraan. Die reageert alleen op klachten, mits die ‘kansrijk’ kunnen worden behandeld. Er is intussen zelfs een ‘supportersvereniging’ bij Wijnvoordeel. Daarin zitten al die goedgelovige RTL-4-kijkers die zich maandenlang blind hebben gestaard op ‘wijnfamilie’ Pos, een bedenksel vanuit nogal doorzichtige ‘marketing’ en omgeven met ‘storytelling’ uit het rijk der fabelen. Misschien vinden ‘marketeers’ dit slimme promotie. Wij zien het meer in de sfeer van gesponsorde beduvelarij.
Een doeltreffender aanpak van misleiders lijkt daarom alleen mogelijk als de gehele door twijfelachtige stunterij benadeelde horeca in actie komt tegen de verkeerde mentaliteit van prijsbrekers.

 

‘Beetje meedoen‘

De strategie daarachter wordt in vakkringen overigens niet onverdeeld toegejuicht. Zo schreef directeur Tadek Solarz van de Creative Marketing Group Nederland enige tijd geleden:

“De internet-community wilde geen reclame. Reclame was fout en iets van vroeger - een prachtframe. De internet-community beloofde ons transparantie. We kregen leugens.
Een beetje liegen mag. Die horde hebben we met gemak genomen.
De waarheid geweld aandoen is dankzij sociale media in een sneltreinvaart onderdeel geworden van onze vaste routine.

Op zoek naar ophef en clicks vergeten we ons gezonde verstand te gebruiken. Marketeers zonder enige vorm van moreel besef ruiken nieuwe kansen. ‘Als iedereen liegt, kan ik best een beetje meedoen’.

 

Media-helden

Elke vorm van invloed is inmiddels te koop, zegt Solarz. En marketeers bespreken schaamteloos de voordelen daarvan. ‘Alsof je koeien naar een stal drijft. Liegen werkt nu eenmaal het best als je niet in de gaten hebt dat je wordt voorgelogen. En laten we eerlijk zijn: 'influencer' klinkt toch veel beter dan beroepsleugenaar’.

‘Het internet creëerde celebrities. Mensen die alleen bekend zijn van een YouTube-kanaal worden (zie de Posjes. J.B.) als nieuwe mediahelden omarmd. Dat ze leven van het onder de reglementen-radar pushen van producten, is nauwelijks een serieus onderwerp. Of het nu content is, knipperende banners, pop-ups, mailspam of online advertenties die je overal op het internet achtervolgen, liegen is een volwassen vak geworden”.

 

Nalatenschap

‘Het internet is in de afgelopen tien jaar tijd uitgegroeid tot een commercieel monster dat zich - niet gehinderd door goede regelgeving - met plezier volvreet. Zo zijn we beland in het 'post-truth'-tijdperk, een eufemisme voor het tijdperk van de glasharde leugen. Elkaar voorliegen is de nalatenschap van onze generatie. We hebben het waarschijnlijk totaal verkloot’.

 

Het wordt tijd dat dit tij wordt gekeerd. Dat geloofwaardigheid weer lonender wordt dan profijtelijke verzinsels of leugens. En dat lukt nooit zolang we blijven slikken wat er nu aan onfrisse praktijken in de ‘marketing’ aan de dag treedt. Snel beïnvloedbare consumenten zijn er al zó door vergiftigd, dat de waarheid over marketing-leugens al niet meer wordt geloofd. Waar is de tijd gebleven dat omzet nog transparant werd aangejaagd met leuzen als: ‘Je moet de groenten van Hak hebben”.