koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 86 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4311240
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
2392
1992
11170
4283010
35768
56117
4311240
Uw IP 54.167.48.192
Server Time: 2018-02-17 20:38:38

COLUMN: Teveel wijn-bling

Wijnconcoursen komen er steeds meer. En dus krijgen we te maken met een toenemende hoeveelheid ‘bekroonde’ wijnen. Voor de wijnconsument wordt het er dan in de supermarkt niet gemakkelijker op. Doorgaans weet zo’n wijnkoopster( want meestal kopen daar vrouwen) dan niet hoe ze al dat goud en zilver moet ‘wegen’, dat haar vanuit de schappen toelacht. Supermarkten roepen dat ze de klant vooral over wijnkeuzen willen voorlichten. Ja, voor zover het hun uitkomt. Want inkopers zijn verzot op medaille-wijnen tegen zo laag mogelijke prijzen. En ze gaan ervan uit dat die met voorrang de schappen uitgaan.

 

‘Gouden kans
Wijnimporteurs verkopen ook graag bling-wijnen. En vooral restauranthouders uit de middenklasse zien die graag vermeld op hun wijnkaarten, omdat ze hun gasten daarmee denken te kunnen ‘verleiden’. Prijsbrekers werken bij voorkeur met ‘bekroonde’ wijnen. Hun hele promotie is erop gericht en wie er niet ‘snel bij’ is mist een ‘gouden kans’, zoals we dagelijks in mails en advertenties kunnen lezen.


Het wordt dus tijd voor een “Groot Wijnmedaille Boek” waarin al dat bling ‘professioneel’ naar waarde of waardeloosheid wordt geschat. Dat zal dan jaarlijks geactualiseerd moeten worden. Want behalve nationale concoursen en wijncompetities over de grens komen er ook jaarlijks meer van die eendruifs-concoursen, zoals die voor Chardonnay, Sauvignon blanc of Syrah, die ook weer bijdragen aan de bling-heuvel die nu al niet meer is te overzien.

 

Aanmoediging
Iedereen in het wijnvak beseft dat, maar werkt toch weer mee aan ophoging van die medaille-berg als-ie er brood in ziet. Zo krijgen we er in polderland ook weer een wijncompetitie bij, naast het nationale concours, het Spaanse concours en het Beaujolais-concours. Dat wordt dan het Duitse concours, dat ook weer bling en vooral stickers genereert die de prijzen moeten optillen.
Organisaties die er dik aan verdienen houden vol dat aanmoediging van wijnboeren hun belangrijkste drijfveer is. Want daarmee kan het nationale productieniveau worden opgevijzeld en daarmee dus ook weer de flesprijs. En zo houdt de prijzen-carrousel zichzelf in stand en verandert het in de promotie voorgespiegelde voordeel in een uiteindelijk nadeel voor de consument. In het Groot Wijnmedaille Boek, dat uiteraard ook online dient te verschijnen, kan dan worden uitgelegd hoe de wijndrinker eeuwig het gelag zal blijven betalen.