We hebben 62 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4652864
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
870
1314
870
4639125
41650
149310
4652864
Uw IP 54.196.86.89
Server Time: 2018-05-21 13:12:47

Meer vraag naar bio-wijn

Bio-wijnen worden in ons land steeds meer gevraagd. Dat meldt de helft van de geënquêteerde wijnimporteurs die hebben deelgenomen aan een trendonderzoek van de Franse ketenorganisatie SudVinBio. Vooral wijnspeciaalzaken en de horeca melden een groeiende belangstelling.

 

Met name importeurs die aan wijnspeciaalzaken leveren, verwachten dat biologische wijn over vijf jaar een substantieel segment van het assortiment uitmaakt. Aspecten als een groeiend marktaanbod tegen een prijs die steeds interessanter wordt, dragen daar volgens de importeurs aan bij.


Biologische productie wordt vaak beschouwd als duurzaam. Ketenorganisatie Bionext spreekt zelfs van ‘de duurzaamste manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren’. Daarbij wordt volgens de organisatie onder meer het milieu gespaard, de biodiversiteit bevorderd, dierenwelzijn gerespecteerd, blijft het platteland leefbaar en worden natuurlijke hulpbronnen en kringlopen in stand gehouden .


Schadelijker
Toch is niet iedereen het daarmee eens. Zo stellen verschillende critici dat bestrijdingsmiddelen voor de biologische landbouw schadelijker zijn dan synthetisch gif, dat in de gangbare landbouw wordt gebruikt.


In de biologische landbouw mag geen kunstmest worden gebruikt: alleen compost en dierlijke mest zijn toegestaan. Met kunstmest zijn benodigde voedingsstoffen echter beter te doseren. “Gebruik je dierlijke mest, dan moet je maar hopen dat de koe de juiste mengeling aan voedingsstoffen uitscheidt”, zei Stijn Bruers, een Belgische ecoloog en milieuactivist, eerder tegen het Algemeen Dagblad (AD).

Bruers signaleert ook dat biologische boeren, omdat er geen onkruidverdelgers worden gebruikt, vaak geneigd zijn om de bodem te ploegen. Dat is volgens hem schadelijk voor daarin levende organismen. Verder leven biologisch gehouden dieren volgens hem vaak langer, waardoor er meer uitstoot van broeikasgassen is.