We hebben 59 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4652860
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
866
1314
866
4639125
41646
149310
4652860
Uw IP 54.196.86.89
Server Time: 2018-05-21 13:12:15

Nog meer wijnhaat

Ook de omroep is nu al bezig wijnhaters een podium te geven. Ene Hanneke Hendriks, gepromoveerd op gedragsbeïnvloeding van drinkende jongeren, werd in een recente AVROTROS-uitzending opgevoerd als ‘autoriteit’ in het afraden van zelfs dat ene dagelijkse glas wijn. In die uitzending deed deze ‘wetenschapper’ uitspraken die eigenlijk te onbenullig zijn om te vermelden. Zo houdt ze vol dat er geen wetenschapper te vinden is ‘die rept over positieve gevolgen van alcohol voor de gezondheid’. Dan heeft ze ieder onderzoek over risico-vermindering op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten weer maar eens buiten beschouwing gelaten. Omdat dit haar, laten we maar zeggen, wetenschappelijk niet convenieert, zoals we dat bij meer anti-wijn-lobbyisten zijn tegengekomen. Het Dagboek van een Gezonde Wijndrinker van Harold Hamersma heeft met dat soort ‘geleerden’ ruimschoots afgerekend. Daarin staan talrijke onderzoeken gedocumenteerd die met ‘ook maar een visie ’van Hendriks de vloer aanvegen. Uit de uitzending kwamen ook nog enkele ‘sociale’ pluspunten van (met mate ) wijn drinken naar voren. Maar Hendriks bleef bij haar standpunt. Waarbij ze zich vooral beriep op het internationaal afgeschoten standpunt van de Gezondheidsraad: drink liever geen wijn, zelfs geen glas. Roomser dan de paus, aldus onderzoekers buiten onze grenzen.


Dat dit soort uitzendingen zichzelf diskwalificeert door de keuze van tweede-rangs-‘opinievormers’ is blijkbaar nog te weinig doorgedrongen tot de Verantwoordelijke ‘hoofredacties’. Hier volgt de tekst die NPO radio 1 verspreidde met als kop: Ook één glas wijn is ongezond. Zonder aanhalings- of sluittekens, waarmee de ‘redactie‘ al partij kiest.


“Wijn mag niet meer. Bier mag niet meer. Alcohol mag niet meer, want het is (echt heel erg) ongezond. De voedselhysterie spitst zich de afgelopen tijd toe op alcohol: je kunt maar beter niets drinken. Hoog tijd voor een ontnuchterend gesprek over onze geliefde borrel.

 

Maar vindt maar eens een wetenschapper die rept over positieve gevolgen van alcohol voor de gezondheid. Volgens Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam bestaan die dan ook niet. "Gaan we allemaal eerder dood? Krijgen we kanker?" wil Jort Kelder weten. "Ja, en ja, kort gezegd", reageert ze. Volgens Hendriks is de wetenschap het er al jaren over eens dat veel alcohol slecht voor de gezondheid is. Zo is het bijvoorbeeld gerelateerd aan kanker. "Maar recentelijk is er ook best overtuigend bewijs gekomen dat alcohol ook in lage hoeveelheden niet gezond is."


Ontspannen

 

Eén glas alcohol is dus al ongezond. Maar een kroket is dat ook. Een rondje wandelen door het centrum van Amsterdam is dat ook. Zonnen, niet gezond. "Het leven is ongezond, we gaan eraan," aldus Kelder.

 

Daar tegenin te brengen valt dat alcoholgebruik ook baten heeft, volgens Kelder en zijn tafelgast Bas Jacobs. "Dat ontken ik niet. Er zijn positieve associaties met alcohol. Mensen voelen zich ontspannen, het wordt gebruikt bij sociale gelegenheden, dat zijn positieve kanten." Maar volgens Hendriks zijn er geen positieve medische gevolgen aangetoond in de wetenschap.

 

Gunstig effect

 

Volgens dr. Aafke Sierksma van Kennisinstituut Bier kan drinken met mate wél gunstige gezondheidseffecten hebben. "Niet alles in het weekend, maar netjes spreiden over de week." Eén tot twee glazen per dag kan een 'gunstig effect hebben op hart en vaatziekten', zegt zij, en zorgt voor een kleinere kans op vroegtijdig overlijden. Hendriks reageert: "het onderzoek wat Sierksma aanhaalt bestaat, maar er zijn nieuwe inzichten die laten zien dat het niet helemaal klopt."

 

De eenvoudige consument, die zoveel probeert te drinken als mag, weet nu wellicht niet meer waar hij/zij aan toe is. Ondertussen drinken mensen door alsof er geen verband bestaat tussen alcoholconsumptie en kanker. "Nederlanders drinken vaak alcohol," vertelt dr. Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam. "Ongeveer 60 procent drinkt meer dan één glas alcohol per dag." Meer dan de richtlijn van de gezondheidsraad dus. En meer dan bierland Duitsland en wijnland Frankrijk. "Het is verweven met de huidige maatschappij."


Vertroebeling

 

Waarom blijven we bijna onverminderd enthousiast over ons wijntje? "Alcohol is een belangrijk onderdeel van de samenleving. We zien het vaak in een positieve context en wordt vaak gelinkt aan het woord 'gezellig'." Die positieve context komen we bijvoorbeeld vaak tegen op social media als Facebook.

Daarnaast is ons beeld van alcohol vertroebeld. "De consument weet gewoon niet meer wat de effecten van alcohol precies zijn." Wetenschap wordt weggezet als 'ook maar een mening', zegt Hendriks. Die vertroebeling beperkt zich niet alleen tot drank. "Ook met producten als brood en melk weten mensen al vaak niet meer, is dit nou gezond of niet?"

KORTOM: een uitzending die allerlei vragen onbeantwoord laat. Bijvoorbeeld: of het ‘tegenonderzoek’ niet dezelfde kritiek oproept als wat onderzoekers ‘heilzaam’ vinden aan gematigde wijnconsumptie.
En nu we toch in een tijd leven dat alles in twijfel wordt getrokken: Het moment komt steeds dichterbij dat de wijnhaters van de krant De Gelderlander zullen eisen de titel van de wijnrubriek te schrappen die onze tweede Master of Wine daar voor z’n rekening neemt. Die heet: ’n Goed Glas.