We hebben 90 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4659806
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
539
1926
7812
4639125
48592
149310
4659806
Uw IP 54.80.82.9
Server Time: 2018-05-25 09:20:55

Mens en de villa-wijn

Van Harrie Mens kun je van alles zeggen. Hij verkoopt zendtijd. Is de saaiste en minst zeggende ’presentator’ van een hoogst commercieel tv-programma. Heeft een ‘grafstem’, waarvan je na 10 zinnen in slaap valt. Is geen figuur die spontaan en fris ‘overkomt’. Is niet journalistiek geschoold. Meer een aangever in een programma dat in feite een uitgesproken reeks advertorials en persoonlijke pr behelst. En toch beweert deze 70-jarige Lissenaar, die zich zelfverzekerd noemt en zich niet tot de bescheidenste heren rekent, met Business Class meer te verdienen dan Matthijs van Nieuwkerk met z’n 580.000 euro per jaar.

 

De Ondernemer interviewde hem en dat bood een aardige in de ‘tarieven’ voor gekochte zendtijd, waarvan ook wijnverkopers zich geregeld bedienen. Die maken dan op een vaak onbeholpen manier reclame voor hun eigen assortiment, dat net weer exclusiever en beter is dan dat van de concurrentie. Wij hebben daar uitspraken van wijnaanbieders gehoord, die de wijndrinker eerder van zijn geloof af helpen dan hem daarin te sterken. Maar goed, ieder z’n verkoopmethode.

 

Kijkcijfers

In het interview lezen we hoe het staat met de kijkcijfers. Die waren in de afgelopen tijd niet uitzonderlijk hoog. De meest bekeken uitzending tot nog toe trok 156.000 kijkers. En dat is al ver onder de schrapgrens voor een tv-programma bij de commerciëlen. Niettemin vindt Harrie dat ie het MKB ( de middenstand) ‘televisierijp’ heeft gemaakt, wat hij daarmee ook mag bedoelen. En, o ja: “Theo Hiddema heeft z’n kamerzetel aan mij te danken”, aldus Mens, die ook nog steeds “een lijntje met Pim” (Fortuijn) zegt te hebben.


Mens rekent de volgende zend-tarieven voor Business Class:

  • Commercial voor elke 15 seconden rondom en tijdens Business Class: 2.500 euro ex. B.T.W.
  • Prijs voor een interview met Harry Mens van ca. 6 minuten: 14.500 ex. B.T.W. (het interview kan worden ondersteund met begeleidend filmpje van ca. 2 minuten. Kosten: 7.000 euro)
  • Kosten filmpje/interview met Harry Mens' dochter Suze om product, evenement of bedrijf op locatie te promoten: 13.000 euro ex. B.T.W. voor 5 minuten
  • Business Class sponsoren waarbij bedrijfsnaam zowel voorafgaand aan en na afloop van het programma wordt vermeld: Per kwartaal (13 weken): 26.000 euro ex. B.T.W.
  • Prijs voor deelname aan een culinair keuken/wijn-item: 4.000 euro ex. B.T.W. per item

 

Hoogste welstand

“Mijn kijkers behoren tot de hoogste welstandsgroep", weet Harrie.  "De jeugd heeft geen geld en ligt op dat tijdstip toch nog in bed. Ik ben ook echt met mijn programma bezig. Hou bijvoorbeeld rekening met het gebruik van alcohol. Als ik naar Matthijs van Nieuwkerk kijk, dan zie ik het direct wanneer hij de avond ervoor is doorgezakt. Je ziet een stuk aarzeling tijdens het presenteren. En dat terwijl hij alles van de autocue leest. Ik doe dat niet. Ik heb mijn eigen papieren. Precies zoals straks met Nanninga."


“Het moeilijkste van dit vak is om mensen zover te krijgen dat ze aanschuiven. Ze moeten 14.500 euro betalen voor een interview en dat is veel geld. Maar als ze er eenmaal voor gaan, dan gaat het los. Die mensen raken verslaafd aan het programma. Soms is het nodig om het ze de eerste keer cadeau te doen. Zo zien ze wat ze ervoor terug krijgen en willen ze alleen maar meer."

 

Het programma mag dan soms traag en saai verlopen,"toch loopt mijn publiek niet weg", aldus Mens.

"Neem de Wijn van de Week. Ik heb een ondernemer in de show die zijn wijn presenteert. Een fles kost 7,50 euro en door Business Class verkoopt hij er lachend tweeduizend. Dat is 15.000 euro in een dag. Omdat ik nog eens duidelijk in beeld wilde hebben wie zijn kopers/mijn kijkers zijn, heb ik de bezorgers van die wijnflessen allemaal een camera meegegeven. Ik wilde dat zij de huizen fotografeerden waar zij aanbelden. Alleen maar villa’s. In die villa’s zitten mijn kijkers.”