We hebben 56 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4652834
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
840
1314
840
4639125
41620
149310
4652834
Uw IP 54.196.86.89
Server Time: 2018-05-21 13:06:17

Pesticiden te proeven

Pesticiden in wijn kun je proeven. Dat feit hebben wetenschappers voor het eerst vastgesteld na uitgebreid onderzoek, waaraan 71 vrijwilligers als professionele proevers te pas kwamen. De Food & Nutricial Journal publiceert er uitvoerig over. Eventuele resultaat-vertekenende variabelen werden zoveel mogelijk geëlimineerd, zodat de vergelijkingen zo zuiver mogelijk uitvielen. De onderzoekers bekenden wel: ´We did not control for the varying practices of wine growers which could modify the final taste`

 

Om te beginnen selecteerde het onderzoeksteam onder leiding van Gilles-Eric Séralini en Jérôme Douzelet van de universiteit van Caen een aantal 'paren' wijn. Ze zetten wijn uit een biologisch bewerkte wijngaard naast gangbare wijn van hetzelfde jaar, druivenras en klimaat en van dezelfde bodem. Ze kozen voor wijngaarden die naast elkaar lagen. Want de onderzoekers wilden namelijk ook zicht krijgen op de mogelijke contaminatie van biologische wijnen als de aangrenzende wijngaarden worden bespoten. Ze vonden 16 paren uit 6 Franse en 1 Italiaanse wijnregio's, 9 witte en 7 rode wijnen.

 

Tweede stap was de wijnen analyseren op bespeurbare resten van pesticiden. In één van de biologische wijnen troffen ze daarvan wat sporen aan. Op 2 flessen na bevatten de gangbare wijnen duidelijk te traceren hoeveelheden pesticiden. De onderzoekers vonden restanten residuen 250 verschillende soorten, waaronder glyfosaat.

 

Voorkeur bio

Vervolgens zetten de onderzoekers in verschillende groepen in totaal 71 wijnprofessionals aan het werk. Zij namen deel aan verschillende blindproeverijen en smaaktesten. In 77% van de gevallen bleken de wijnproevers de voorkeur te geven aan de biologische wijn. Hoewel ze de smaak niet hoefden te beschrijven, werden 'een langere en diepere smaak in de mond' en 'minder kunstmatige aroma's' spontaan als onderbouwing aangedragen.

 

Tenslotte lieten de onderzoekers de experts water proeven, waarin de meest voorkomende pesticiden waren opgelost in dezelfde 'verdunning' als in de wijn. Afhankelijk van het wijnpaar kregen ze 3 tot 8 glazen water voorgezet waarin de pesticiden separaat waren opgelost, plus een glas met dezelfde 'mix' als de betreffende wijn. In maar liefst 85% konden de proevers de pesticiden in het water proeven en er een smaakomschrijving op plakken. In 58% van de gevallen lukte het de experts de smaak van álle pesticiden los van elkaar te herkennen en benoemen.

 

"Bij deze concentraties is de blootstelling van de proevers als ze 1 ml proeven 50.000 keer minder dan de grenswaarde voor acute toxiciteit voor deze pesticiden en 20-30 keer minder dan het drinken van een glas gangbare wijn", aldus de onderzoekers.

(Bronnen: Food & Nutricial Journal/Foodlog)