We hebben 93 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4659813
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
546
1926
7819
4639125
48599
149310
4659813
Uw IP 54.80.82.9
Server Time: 2018-05-25 09:21:29

Wijndruppels weg

Wijn inschenken zonder geknoei. Dat kan met de pas uitgevonden druppelremmer. Daniel Perlman van de Brandeis University in Boston loste het druppelprobleem op door net onder de rand van de fles een dikke groef van 2 millimeter aan te brengen. Of hij daarmee de flesindustrie om krijgt, staat nog te bezien.


Een wijnfles heeft nogal eens de neiging een spoor van druppels achter te laten op het tafelkleed. Dat geknoei is prima wetenschappelijk te verklaren. Vloeistof en fles trekken elkaar aan. Kijk maar eens goed naar een glas water. De vloeistofspiegel is niet helemaal vlak, maar kruipt aan de rand wat omhoog. Zo plakt ook wijn een beetje aan de fles en stroomt aan de buitenkant van de fles gemakkelijk omlaag. Het verschijnsel staat bekend als het coandă-effect. Vernoemd naar de uitvinder van het straalvliegtuig. Hij zag tot zijn schrik dat de vlammen die de straalmotoren verlieten niet recht naar achteren gaan, maar aan de romp blijven plakken. Vloeistof heeft eveneens de neiging om een oppervlak te volgen.

 

Met flink doorschenken kun je de natuurkrachten overwinnen, maar stijgt de kans dat het alsnog een bende wordt. Er zijn wel wat hulpmiddelen op de markt, zoals de Dropstop en de Wine Server: een soort schenktuitje dat op de flessenhals past en het schenken vereenvoudigt. Dat werkt meestal goed, maar maakt het inschenken wel omslachtiger.


Natuurkundige Daniel Perlman van Brandeis University in Boston pakte het probleem bij de wortel aan. Een 2 millimeter dikke groef net onder de rand van de fles blijkt afdoende. Op de plaats van de onderbreking laat de stroom los en valt in het glas. Voordat Perlman tot deze oplossing kwam, bestudeerde hij drie jaar lang traag afgespeelde video-opnamen van het proces.

(Bron: Reformatorisch Dagblad)