We hebben 89 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4659805
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
538
1926
7811
4639125
48591
149310
4659805
Uw IP 54.80.82.9
Server Time: 2018-05-25 09:20:51

Schunnige reclame kan niet

Wat bezielt een drankenproducent om een likeur op de markt te brengen die ‘Neuken’ heet? Denkt-ie er meer geld aan te verdienen als een drankje een provocatieve naam heeft? Smaakt het dan beter of is zo’n naam ronduit smakeloos? De Reclame Code Commissie vindt het laatste en spreekt zich tegen het initiatief uit. We hadden ook niet anders verwacht. Want al circuleren er onder wijnaanbieders al tientallen etiketten die de fatsoens-grens overschrijden, er is altijd wel een randgroep te vinden voor nog schunniger benamingen.


De Reclame Code Commissie (RCC) zegt er dit over: “Door het gebruik van de productnaam Neuken en het verdere gebruik van het woord Neuken in combinatie met onverholen en onverbloemde toespelingen op seks in de verschillende uitingen acht de Commissie deze in strijd met de goede smaak als bedoeld in de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA.)”.


Betekent dat nou dat verdere distributie strafbaar is en dat drankenwinkels op de bon gaan als ze die ranzigheid willen slijten? Dat is nog maar de vraag. Want iets ‘in strijd met de goede smaak’ achten, verplicht de aangesprokene niet tot gedragscorrectie. Dan blijft een kwestie van ‘zelfregulering’. Hoogstens kan er bij recidive een boete volgen. Dus moeten we er maar op vertrouwen dat de zaak daarmee is opgelost.

 

STIVA en SpiritsNL hadden in november gezamenlijk een klacht ingediend na herhaaldelijk te hebben geprobeerd in gesprek te gaan met de gewraakte producent over verantwoorde marketing. De naam Neuken Liqueur in combinatie met de wijze waarop geadverteerd wordt, is in strijd met de reclamecode voor alcohol RvA, zegt nu ook de RCC. De reclame-uitingen en de naam van dit product passen niet bij verantwoorde alcoholmarketing. Ook wordt er in uitingen opgeroepen tot overmatig drinken en alcoholgebruik in werksituaties. Ook dat vindt de RCC geen verantwoorde reclame.