koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 30 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4318539
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
966
1645
4367
4300070
43067
56117
4318539
Uw IP 54.144.73.205
Server Time: 2018-02-21 11:43:37

Strenger keurmerk wijnhandel

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) scherpt haar keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar verder aan. Voor wijnhandelaren, die een strenge, onafhankelijke toets moeten afleggen, is het behalen van het keurmerk een kroon op hun professionaliteit. Voor consumenten, supermarkten, horeca en andere zakenpartners is het een garantie dat een wijnhandelaar van de druif tot het glas weet waar zijn wijn vandaan komt. In het keurmerk speelt verantwoorde consumptie van wijn een nog belangrijkere rol dan voorheen.

 

Consumenten zijn bij de aankoop van wijn steeds selectiever. Waar komt mijn wijn precies vandaan en onder welke omstandigheden is deze geproduceerd? Klopt alle informatie die ik online over de wijn lees? Deze vragen komen niet alleen bij wijnhandelaren terecht, maar ook bij supermarkten, slijters en horeca. De KVNW speelt in op deze ontwikkeling door de introductie van een geactualiseerd keurmerk voor wijnhandelaren.

 

Hogere eisen

‘We merken dat wijnliefhebbers zich steeds vaker verdiepen in wijn en zelf wijncursussen volgen. Er worden hogere eisen gesteld aan wijnhandelaren. Register Wijnhandelaren laten zien dat ze passie hebben voor hun vak en bovendien de kennis en kunde om afnemers van alle mogelijke informatie te voorzien,’ zegt Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW.


In het aangescherpte keurmerk is verantwoord alcoholgebruik een kernpunt. De KVNW voert een matigingscampagne, de WiM-campagne (www.wimoverwijn.nl). De keurmerkhouders nemen verantwoorde alcoholconsumptie als uitgangspunt in de communicatie met hun afnemers. Genieten van wijn kan alleen door matige consumptie.

 

Afspraken
De import en verkoop van wijn, voor 99% geproduceerd in het buitenland, vraagt om extra aandacht van een ondernemer. Niet alleen moet een KVNW Register Wijnhandelaar zelf zijn zaken op orde hebben, hij of zij is ook op de hoogte van de productiemethoden en de arbeidsomstandigheden bij de wijnproducent en maakt hier duidelijke afspraken over. Bij een bezoek aan de wijnproducent checkt de wijnhandelaar of deze zich aan alle afspraken houdt.

 

KVNW Register
Als lid van de KVNW kiezen importeurs ervoor hun processen te laten certificeren. Na een jaar lidmaatschap zijn zij verplicht om Register Wijnhandelaar te worden. Een KVNW Register Wijnhandelaar is betrouwbaar en deskundig. Certificering door de KVNW en het voeren van het keurmerk betekent dat de importeur voldoet aan een aantal kwalitatieve voorwaarden. Deze hebben betrekking op de bedrijfsvoering, de voedselveiligheid, de kwaliteit van wijn, milieu en transport, transparantie, de bescherming van de gezondheid van klanten en consumenten en het stimuleren van verantwoorde wijnconsumptie. De onafhankelijke audit voor het keurmerk wordt uitgevoerd door Det Norske Veritas.

 

Over de KVNW
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is de enige landelijke branchevereniging van Nederlandse wijnimporteurs en groothandelaren. De KVNW telt ongeveer 115 leden, die samen ruim 75% van de Nederlandse wijnbranche vertegenwoordigen. De leden van de KVNW staan voor professionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid.