koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 37 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4318547
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
974
1645
4375
4300070
43075
56117
4318547
Uw IP 54.144.73.205
Server Time: 2018-02-21 11:46:12

Dom smaakt naar licht

Nieuwe champagnes worden steevast ‘gelanceerd’. In vakkringen heet dat een ‘limited edition’ als de producent het chique en (kunstmatig) duur wil houden. En meestal komt er dan ook ‘kunst’ aan te pas. In dat geval hoort er ook geen dagelijkse taal meer bij, maar ‘verheven’ jargon, dat de poëzie benadert. Want is niet alle kwaliteitswijn een gebotteld gedicht? Daarom is voor de nieuwste Dom Pérignon Vintage 2009, die dus pas na 8 jaar op de markt komt, een Japanse kunstenaar ingeschakeld. Hij ontwierp de kunstinstallatie Prisma, waarmee hij wil uitdrukken dat het proeven van deze Dom ‘een herinnering aan het licht met zich meebrengt’. Als een ode aan de lichtval bestaat deze scenografie uit 3 kristallen blokken die de champagnefles op een centraal punt ‘omarmen’.

 

Vibrerend
Tokujin Yoshioka legt uit dat vanuit het donkere gedeelte in het midden van het design, licht naar buiten straalt. Het passeert de transparante glazen oppervlakten die het licht vervolgens breken en weer tot leven brengen in een spectrum aan kleuren.

Maar we zijn er nog niet: Als aanvulling op zijn kristallen kunstobject, herinterpreteert Tokujin Yoshioka het karakteristieke schild van het Huis als ‘een kracht die voortkomt en opstijgt uit het donkere glas van de fles: de vibrerende energie en glinsterende regenboogkleuren genereren volgens de kunstenaar een ‘dimensionale, hologrammatische aanwezigheid. In deze krachtige weergave roept het schild de zintuiglijke ervaring op van wat er tijdens het proeven van Dom Pérignon Vintage 2009 gebeurde; in al zijn licht, kleuren en emotie’.

Deze interpretatie gaf Tokujin Yoshioka vorm op het schild van de giftbox. De giftboxes zijn eveneens voorzien van een handtekening van de kunstenaar.

Kijk, dat is nog eens een presentatie.

 

‘Majestueus’

Hoe het dure vocht smaakt en geurt heeft de keldermeester ook al laten weten:
Tonen van guave en de schil van een pittig, groene grapefruit in combinatie met steenvruchten: witte perzik- en nectarine. ‘De wijn opent zich ten volste, aangevuld met houttonen, tinten van vanille en warm, licht geroosterde brioche. Het pallet: de vrucht is majestueus: rijp, vlezig en diep. Naast de rijkdom en een bepaalde wellust heerst een sterke indruk van consistentie. De kracht van de wijn is opmerkelijk terughoudend. De verschillende sensaties – zijdezacht, zout, sappig, bitter en zilt – convergeren en volharden’.

 

Beide laatste woorden zitten in de prijs, maar betekenen in taal van Ruttes ‘gewone Nederlander: komen samen en houden het lang vol. Voor 133 euri mag je van Moët & Chandon al een fles in huis halen.

(Bron: Entree Magazine)