We hebben 61 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4652841
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
847
1314
847
4639125
41627
149310
4652841
Uw IP 54.196.86.89
Server Time: 2018-05-21 13:07:54

Champagne op Unesco-lijst

De Champagne staat sinds dit weekend op de Werelderfgoed-lijst van UNESCO. Wijngaarden, wijnkelders hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN-organisatie van cultureel belang zijn, zo meldt NOS. Volgens UNESCO worden er bijzondere technieken uit de 17e eeuw gebruikt voor de mousserende wijn en is dat reden voor een vermelding.


Geen andere drank dan champagne mag die naam voeren, ook geen afleiding daarvan, zoals champenoise. Alleen in Amerika is de naam nog niet beschermd. Elke bubbelwijn kan daar ongestraft champagne worden genoemd.

Oorspronkelijk, zo leert het wereldwijde web ons, zou het champagne-proces een Engelse vinding zijn, al zijn de meningen daarover nog verdeeld. De methode die wordt gebruikt om de bubbels in de fles te krijgen, méthode champenoise of méthode traditionelle, zou al in 1662 door ene Christopher Merret zijn gehanteerd. Daarmee zou het verhaal zijn ontkracht over de monnik Dom Perignon, die tegen zijn zin, maar zogenaamd als ‘uitvinder’ van deze vinificatiewijze, als eerste ter wereld bubbels in de wijn kreeg.

Op de muselet, de metalen ‘muilkorf’ die om de kurk van een champagnefles zit, wordt meer druk uitgeoefend dan op een autoband. In een fles zit ongeveer 6 bar, vandaar ook dat het glas van de fles zo dik is. In één fles tellen we zo'n 44 miljoen bubbels. Een champagnekruk kan een snelheid van meer dan 64 kilometer per uur bereiken.

Op zoek naar een goede champi? De 1907 Heidsieck Shipwrecked geldt met 192.739 euro als één van de duurste ter wereld. Gehaald uit een in 1916 voor de Finse kust gezonken schip. De duurste champagnefles is die van champagnemerk Goût de Diamants. De fles kost welgeteld 1.8 miljoen dollar, maar dan heb je er ook één met een witgouden plaat met een logo in 19-karaats diamant. Niet bekend is of de inhoud ook van sublieme kwaliteit is

Champagne klok je niet even weg. Sterker nog: doe je dat wel, dan kun je rekenen op een behoorlijke hoofdpijn. Want door de bubbels komt de alcohol, als je te gulzig drinkt, te snel in je bloedbaan. Drink champagne liever niet uit een ‘flûte’ , zoals wel zo vaak wordt gedaan, omdat dat glas onvoldoende ruimte biedt om de aroma’s vrij te laten komen. Een tulpvormig wijnglas volstaat.

Champagne is populair op modefeestjes. De reden, zo wordt gefluisterd in de wandelgangen, is omdat een glas bubbels betrekkelijk weinig calorieën bevat: 70 calorieën ten opzichte van 170 calorieën in bier en 130 calorieën in witte wijn.Daar komt nog bij dat champagne van alle alcoholische dranken de minste vlekken veroorzaakt in dure (of geleende) outfits.