We hebben 38 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

4144830
Vandaag
Gisteren
Deze week
Tot en met vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 13-11-2012
388
1790
6095
4125025
47016
58608
4144830
Uw IP 54.162.139.105
Server Time: 2017-11-23 04:47:41

Wijntitels voor 2018

Remon van de Kerkhof, sinds 1 maart 2017 werkzaam bij het restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre, is door GaultMillau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2018. Hij kreeg de bijbehorende award op maandag 6 november in Utrecht overhandigd. Het oordeel van de gids: ‘Hij proeft uitstekend. Je kunt de wijnkeuze gerust aan hem overlaten. Denk niet dat je meteen de duurste wijn geadviseerd krijgt.’

 

*Arnold Zwartkruis, werkzaam bij Aan de Zweth* in Schipluiden, mag zich wijn-/spijsspecialist van het Jaar noemen. Veel bekende sommeliers kunnen nog van hem leren, aldus de gids die ook lovend is over Arnolds niet alledaagse wijnkeuzen.

 

*Sabas Joosten werd verkozen tot Talentvol wijn-/spijsspecialist. Het was voor de eerste keer dat GaultMillau deze talent-award uitreikte. Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke (onder Thérèse Boer). Hij slaagde begin vorig jaar voor het zware WSET-examen. De sommelier van De Librije werd eerder dit jaar verkozen tot wijnambassadeur Kroatië.
 

 

No shortage of wine

The harvest this year will be the smallest one in a long time. It is the smallest production, counting the entire world’s volume, in around fifty years. R

Lees meer...

Drug-wijn maakt slachtoffers

In het Waalse Gembloers is een man op het nippertje aan de dood ontsnapt toen hij tijdens een feestje met vrienden een glas wijn dronk. Daar bleken de partydrug MDMA en ethanol in te zitten. De fles was gekocht in een staatswinkel die douanevondsten verkoopt en kwam uit een nooit afgehaald pakket. Een tweede fles is in beslag genomen. De man dronk met twee andere vrienden uit de bewuste fles. Die moesten eveneens in het ziekenhuis worden opgenomen. Een vierde man had z’n glas nog niet aangeraakt.

Lees meer...

Wijnoverzicht week 34

TOT 4 SEPTEMBER draait Wijnwijs wegens de zomervakantie nog op halve kracht. In die periode daarom wekelijks een samenvatting van het belangrijkste en grappigste nieuws. Hier en kort overzicht van afgelopen week:

Lees meer...

Belgen vrijwillig droog

Al meer dan 50.000 Belgen hebben besloten in februari gen glas wijn, bier of sterke drank aan te raken. Ze doen vrijwillig mee aan de nationale actie 'Tournée Minérale'.

Lees meer...

Sancerre best french Sauvignon

Sancerre is known for its flinty, savory Sauvignon Blanc from the Loire Valley of France. Learn about the taste and possible food pairings with Sancerre and then discover some high-quality alternatives in Sauvignon Blanc from the Loire Valley.

Lees meer...

Hoe je indruk maakt met wijn

Aan tafel als ‘wijnkenner’ indruk maken op je klanten. Dat kan alleen met voldoende kennis van zaken. Met gokken en snoeven kom je er niet . En wee je gebeente als je een ‘faux pas’ maakt. Vijf tips om niet door de mand te vallen geeft sommelier Jan-Willem van der Hek die eerder in De Hoefslag en De Nederlanden de zogeheten ‘wijnkenners’ leerde kennen.

Lees meer...

Regen redt Duitse oogst

Na een uitzonderlijk droge zomer in Duitsland heeft de regen in augustus de oogst gered. Dat is de conclusie van Duitse wijnbouwers. De wijnstokken beschermden zich tegen de droogte door het afremmen van de vegetatieve groei, maar hielden dat op veel plaatsen niet meer vol vanwege langdurige temperaturen boven de 40 graden Celsius.De regen ndie voor het rijpen van de druiven onontbeerlijk was, kwam tenslotte in augustus. Het oogstjaar 2015 laat een lagere opbrengst zien en hogere alcoholpercentages. In dat opzicht lijkt het op 2003. De collega’s melden verder:

Lees meer...

Meer Belgisch goud

In ons bericht over de ‘beste’ van de ter keuring ingezonden Belgische wijnen op 17 september is een onnauwkeurigheid geslopen. Onze Belgische bron vergat een prijswinnaar te vermelden. Het goud was ook weggelegd voor Vigna uit Wijnegem met Johanniter (Elena) 2014. Bij Maes-Wit hadden als druivenrassen moeten worden vermeld: solaris en bianca.

Klimaateffect op wijnsmaak

Klimaatverandering  beïnvloedt de wijnsmaak. Vindt een van de grootste Britse online wijnleveranciers Naked Wines. Uit eigen onderzoek bleek dat wijnconsumenten nu meer kiezen voor ‘intensere’ wijnen met een hoger alcoholpercentage dan enkele decennia geleden. De onderzoekresultaten zijn gebaseerd op 3 miljoen consumenten-beoordelingen van 1700 wijnen in de afgelopen 7 jaar. Of ook gewijzigde culinaire voorkeuren bij de wijnsmaak-verandering een rol hebben gespeeld ( hetgeen niet kan worden uitgesloten. Red.) werd niet onderzocht. Thedrinksbusiness meldt:

Lees meer...